Христо Иванов: Ключово е да има управление, което държи ДПС трайно извън властта

Консултациите в новото НС ще покажат дали има воля за дълбока промяна

Сн.: БНТ

Провеждане на съдебната реформа чрез конституционна промяна на ВСС и отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор, създаване на мнозинство, което да държи ДПС извън властта и ревизия за Росенец, "Лукойл", ТЕЦ "Варна" и пристанището към него. Това са приоритетите, на базата на които "Демократична България" ще решава подкрепи бъдещо правителство, обяви съпредседателят на обединението Христо Иванов в петък.

"След свикване на Народното събрание ще започнем консултации във формат парламентарни групи за установяване дали има политически сили, които са готови да работят за тези приоритети и спрямо това ще оценяваме готовността си да подкрепим едно или друго предложение за управление и формата на такава подкрепа от наша страна.

Вярваме в професионалния и добре структуриран политически диалог", написа Иванов във Фейсбук.

Изявлението му идва в момент, когато се очаква първата политическа сила "Има такъв народ"(ИТН) да предложи ревизиран състав на проектоправителство и нов премиер, след като оттегли кандидатурата на бившия вицепремиер и министър от правителствата на Царя и Тройната коалиция Николай Василев.

В петък зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов, членът на ръководството Филип Станев и оттегленият премиер Василев дадоха пресконференция, чиято основна цел бе да изчистят съмненията, че Василев – а оттам и ИТН са проводник на ДПС.

Йорданов каза, че ИТН сами ще си съставят и новия кабинет. Даде да се разбере, че стоят изцяло зад финансово-икономическата програма на оттегления си премиер и "бюджетен ястреб" Николай Василев, която обаче се разминава драстично с програмата на партия ИТН.

Трето, след формирането на новия парламент в сряда, ще се проведат разговори с ДБ и "Изправи се!Мутри вън!", но не за да консултират с тях правителството, а за да разберат дали двете партии ще го подкрепят. Ако няма предварителна подкрепа, ИТН няма да внася за гласуване в пленарната зала проектокабинета си, за да не стане така, че да мине с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

ИТН няма да подкрепи и формиране на ново правителство, в което участват всички или повечето министри от служебното.

ИТН дава на ДБ и ИСМВ шанс или да подкрепят новата версия на правителството им, или да се договарят с другите партии, или да се отива на нови избори.

В същото време Тошко Йорданов обяви, че е практически невъзможно 46-ото Народно събрание да смени Гешев. Той все пак каза, че партията е готова да води разговори за подкрепа на политики. Същото казва сега и Христо Иванов.

"Демократична България беше създадена и се яви на последните избори с ангажимента да работи за дълбока промяна. За нас това означава систематична работа срещу модела на корупционно завладяване на държавата. Този модел имаше своите различни проявления при Луканов, Беров, управлението на НДСВ, Тройната коалиция, Орешарски и Борисов.

Общото между тези различни правителства е влиянието на ДПС и ДС. За нас е важно да отстраним политически Борисов като последно проявление на този модел. Но е важно и да приложим цялостна програма за елиминиране на самите предпоставки за модела", посочи Иванов.

Той припомни и кабинета "Орешарски", който дойде на власт след първия мандат на Бойко Борисов.

"Важен урок, който цялата демократична общност научи през 2013 г. е, че отстраняването на ГЕРБ с помощта на ДПС не е дълбока промяна в модела, а само негово ново презареждане. Хубавото е, че в този парламент изолирането на ДПС е възможно. Въпрос на воля и свобода на действие", написа Иванов.

По думите му бъдещото правителство трябва да държи ДПС извън властта, "включително като преустанови влиянието му върху законодателството, регулаторите, администрацията и службите, както и ключови сектори от икономиката като енергетиката".

Според него трябва да има парламентарни разследвания не само на "Росенец", "Лукойл" и ТЕЦ "Варна", но и на ББР и "Булгартабак", с цел "осветяването на механизмите за влияние на Сарая".

"Не може да има разрушаване на корупционния модел без решителна лустрация", посочва още Иванов.

Той припомня, че тази политическа философия и както и ключовите управленски приоритети на "Демократична България" са изложени в декларация на обединението от миналата година. "Това остава документът, който определя нашето политическо поведение", каза още Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?