Христо Иванов: “Коалицията Цацаров” се обяви срещу евромониторнга

Щурането по сцената показва степента, в която българската олигархия изпуска инициативата

Сн.: БГНЕС

Бившият правосъден министър Христо Иванов определи организираната от български евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС в Брюксел среща, с която да се иска отменяне на мониторинга, като пиар акция на “коалицията Цацаров”, в която участват и медиите на Делян Пеевски. ”Тази коалиция има за цел да се обяви срещу мониторинга. Не защото въпросът е в мониторинга. Въпросът е в това дали в България ще има дълбоки реформи в правосъдието и дали ще има реална борба с корупцията по високите етажи на властта”, коментира Иванов в сряда пред БНТ.

По думите му ГЕРБ, БСП и ДПС се опитват да произведат пиар събитие, което от една страна да замъгли факта, че България и Румъния все повече се разделят в рамките на този мониторинг, а от друга – че в страната ни така и не може да се произведе необходимата воля и фокус за дълбоки реформи в правосъдието.

“Тази коалиция не е подчинена на политическа логика, а на властова. Това е онзи модел, по който България се управлява отвъд политическата логика на база на корупционни модели, на база на отказа от реформи. Човекът, който има персонална отговорност България в момента да се разделя от Румъния, е главният прокурор Сотир Цацаров. Три поредни доклада в неговия мандат, в които се казва – резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта няма”, каза Иванов. Той припомни, че доверието на българските граждани в европейския мониторинг е 80%.

“Българските граждани знаят, че този мониторинг е изцяло в техен интерес, защото това е най-силната политическа гаранция, че в България ще се случват реформи… На тези евродепутати корупцията не им е проблем, а проблем им е мониторингът”, посочи Иванов и допълни, че днешната акция в Брюксел ще затрудни силно правосъдния министър Екатерина Захариева, която трябва да убеждава Еврокомисията, че България разбира проблемите и иска да ги решава.

"Наблюдаваме щуране по сцената, което показва степента, в която българската олигархия изпуска инициативата – тя самата усеща, че ледът, върху който стъпва изтънява и започва да се пука", коментира Христо Иванов пред БНР.

Критична маса от политическата класа е изградена по модела на безнаказаност и всякакви форми на упражняване на натиск и зависимости и в центъра на този модел е прокуратурата. Не е само въпрос на конкретни зависимости, цялата конструкция на политическия модел е такава, че прокуратурата е гарант за него, допълни той.

Христо Иванов призова главния прокурор да обясни на българските граждани кое от тригодишния му мандат до момента мотивира оставането му на поста през следващите 4 години.

"България е дискриминирана не от ЕС, а от собствената си политическа класа и съдебна номенклатура, която отказва на българските граждани минимално необходимия стандарт за членство в ЕС. И механизмът за наблюдение е средство на българските граждани да се преборят и да компенсират дефицитите на нашата демокрация", допълни Христо Иванов.

По думите му, атаките към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов са поредните непохватни опити темата за реформа в прокуратурата да бъде заглушена.

Ще има какви ли не лупинги и седянки, само и само да не се случи това, смята още бившият министър. Той онагледи оповестеното допълнително наблюдение върху прокуратурата като слагане на пръст в раната и обясни, че ще се гледат конкретни дела, ще има интервюта с прокурори, следователи и полицаи, ще се гледат и организационни аспекти в работата на прокуратурата: "Това, че в последните месеци излязоха хора и описаха определени практики, това, че ВСС е ни чул, ни видял и там има последователно усилие всичко да се натика под килима – това беше смисловият център на последния доклад – че когато българските власти проверяват сигнали за корупция и търговия с влияние, те го правят неубедително."

Според Иванов се наблюдава преконфигуриране на процеса, ако досега страните - членки са били с по-пасивна роля, сега заради по-изразения политически характер на настоящата ЕК в лицето на Юнкер и Тимерманс се налага страните - членки да поемат по-видима и активна роля.

На въпрос, възможна ли е изобщо реформа в прокуратурата, Христо Иванов отговори, че въпреки дългогодишните процеси на негативна селекция в съдебната власт, надежда и възможност за реформа има: "Ако си удобен и без особени скрупули, шансовете ти за кариера са доста по-големи, отколкото ако си образован и добър професионалист. Но има и други хора и този качествен човешки материал е най-големият залог, че промяната в сектор "Правосъдие" е възможна."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?