Христо Иванов: Кочинката няма да издържи, ще има предсрочни избори

Христо Иванов: Кочинката няма да издържи, ще има предсрочни избори

“В следващите две години ще имаме три избора - вече насрочените европейски, ще имаме местни избори, но съм сигурен, че ще имаме и предсрочни парламентарни избори. Кога - не се наемам да кажа, но тази кочинка няма да издържи - клати се пред очите ни, така че трябва да се готвим за трите вида избори като за един”. Такава прогноза направи в събота председателят на Да, България Христо Иванов по време на Първата национална конференция на формацията.

Под въпрос е принадлежността ни към ЕС и НАТО, смятат от партията. Сред задачите, които Христо Иванов открои, е подготовката на стратегията за явяването на местните избори.

Работна група ще изработи регламент за излъчването на представители в местната власт. Предстои той да бъде представен по време на семинар.

Като важна задача пред участниците в конференцията Иванов открои продължаването на изграждането на "Демократична България".

"Предстои ни съвместна подготовка за явяване на избори, предстои ни изработване и подписване на коалиционно споразумение. Предстои ни да създадем динамичен модел за взаимодействие по места", каза той и добави, че консолидацията на дясното е възможна само когато бъде дадена ясна оценка за управлението на триумвирата ГЕРБ - БСП- ДПС.

Иванов настоя за диалог с бизнеса и активните хора, за да се изработи конкретна визия за перспективата на страната. Ясна програма, която, освен визия, да включва и демонтаж на ключовите елементи на съществуващия модел. Основното в тази програма е качеството на живот в България. Според него това, което правителствената пропаганда представя за стабилност, е "опасно мъртво вълнение".

Криза в семейството и човещината

Председателят на "Да България" обясни в речта си, че освен проблемите в правосъдието, здравеопазването, образованието има и криза на бълагрското семейство и липса на всякаква държавна политика в негова подкрепа. Последици са демографската катастрофа и общия културен срив.

Иванов подчерта, че освен криза в семейството има криза и на човещината на площад Народно събрание, имайки предвид отношението към майките на деца с увреждания.

"Говоря за онези майки, които търсят от държавата перспектива за това как да продължават усилието си да носят своя тежък кръст. Ако нашето общество не може да им предложи перспектива - всуе всичко останало. Аз не очаквах, че Бойко Борисов ще си позволи да говори за тези жени по този начин - да му се махнат от главата. Това е изключително срамно в човешки план и аз се надявам, че той ще намери начин да им се извини", заяви Иванов.

По думите му, освен личния елемент, Борисов говори от името на държавата. "Това е отношението на държавата към тези жени. Това е отношенито на държавата към всички слаби хора в тази страна. Ако не успеем да преодолеем тази криза на човещината - всичко друго ще бъде всуе", заяви Христо Иванов.

Той посочи, че четвъртата индустриална революция, в която се намираме, променя икономиката, сигурността, комуникациите, както и базовите условия за съществуването на обществата и индивидите.

ЕС – под напрежение

Вторият външен фактор е дестабилизацията на международната система.

"На мястото на международния ред, основан на норми, със всичките им несъвършенства, лицемерия и недоволства, идва редът, в който тържествува правото на силния. Все по-често на военно силния. Всички тези международни тенденции подлагат под напрежение Европейския съюз, защото елиминират онези условия, които му позволяваха да бъде едновременно економически гигант и политическо джудже и привидно безалтернативен и постоянно разширяващ се модел на либерално развитие.", заяви Христо Иванов.

Според лидерът на "Да, България" цялото устройство на днешна България е основано на съществуването на тази международна система, на която ние разчитаме да гарантира нашата сигурност, свобода и икономическо развитие.

Вторият набор от фактори, които са определящи, са вътрешно-структурните проблеми на България.

Вътрешните проблеми на България

"Тук става дума за проблемите ни в политическата и съдебната ни системи, за проблемите на медиите, за поблемите на регулаторите, за общия разпад на институциите под влияние на системната корупция", каза Христо Иванов.

Като проблем за сигурността на България, той посочи, че армията ни е "куха", а службите ни отдавна са гнездо на чужди и наши паразити.

"Искам да подчертая и все по-ярко очертаващата се енергийна колонизация на България, която едновременно блокира възможностите на страната ни да се възползва от енергийната технологична революция, подхранва системната корупция и се превръща в геополитически риск за нас", заяви още Иванов.

Той стигна до заключение, че комбинацията от всички тези фактори показват, че реална опция за стабилност и бездействие няма. “Рано или късно тези промени ще настъпят сами”, допълни Иванов.

Според него обаче нито една от парламентарните партии и дръжавни институции няма намерение да работи в такава насока. Той посочи, че "цялата ни политическа класа е продукт на това отровно статукво и се подчиняна на един единствен рефлекс - борбата за неговото съхраняване".

Ако ви кажат “връщате комунистите на власт”...

"И понеже знам, че когато някой от вас излезе с по-ясно заявена опозиционна политическа позиция, пристига някой, който ви казва: "вие връщате комунистите на власт". Кажете му: "не, вие не просто връщате комунистите на власт. Вие сте комунистите. Защото между вас и комунистите няма никаква съществена разлика", заяви Христо Иванов.

Гости на първата национална конференция на "Да, България" бяха лидерът на ДСБ Атанас Атанасов и съпредседателят на партия "Зелените" Владислав Панев

Атанас Атанасов: Някоя следваща конференция ще бъде обща

Според Атанасов всичко в държавата се решава задкулисно в един кръг, на който начело стои премиерът Бойко Борисов.

"Това състояние на държавата се отразява негативно върху нашия живот. Затова нека се подготвим за избори и да обърнем страната на запад, защото сега я бутат на североизток", каза още той.

Атанасов намекна и за евентуално обединение между партиите с думите: “Сигурен съм, че някоя от следващите ни конференции ще бъде обща”

Владислав Панев призова да се противопоставим на опитите да бъдем откъснати от свободния свят.

"Трябва да успеем да представим позитивна визия за бъдещето на България", заяви той.

На своята конференция членовете на движение "Да, България" участваха в първото по рода си гласуване на политически форум в България – изцяло електронно, посредством предварително разработено от членове-доброволци приложение.

Първото партийно електронно гласуване

Всички участници в събитието свалиха приложението на персоналните си телефони или таблети, а за тези, които не разполагаха с такива, бяха осигурени допълнителни устройства на място.

След регистрация, на входа на залата, всеки член на партията бързо и лесно, посредством приложението, имаше възможност да гласува с едно натискане на бутон за всяка точка от дневния ред на Националната конференция.

Приложението е разработено от активисти на формацията.

Споделяне

Още от България