Христо Иванов: Кога санкционираните от САЩ ще се разследват от главния прокурор

Христо Иванов: Кога санкционираните от САЩ ще се разследват от главния прокурор

Големият въпрос е кога имената от санкционния списък ще бъдат произнесени от главния прокурор и те ще бъдат разследвани. Санкциите на САЩ по закона "Магнитски" са акт за обявяване на България в корупционна държава и те ще доведат до отражение в българската политика, коментира в неделя съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той призова главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

"Безпрецедентните санкции по закона "Магнитски" показват, че България е разглеждана от своите най-близки партньори като държава, чиито институции - най-вече прокуратура и служби за сигурност - са с ограничена вменяемост, за пореден път са обявени във фалит", каза той пред БНР.

Христо Иванов уточни, че персонално главният прокурор Иван Гешев е поставен от американските партньори на България в институционална невменяемост.

"Основната характеристика на Иван Гешев е, че той си е затварял очите за Делян Пеевски и че не провери твърдението на Васил Божков, че е давал подкупи на Бойко Борисов", добави Иванов.

В петък прокуратурата обяви, че ще поиска от финансовото министерство на САЩ повече информация за корупционните практики, в които са участвали бившият депутат Делян Пеевски и останалите от списъка със санкционирани – Васил Божков, Илко Желязков, Петър Харалампиев, Александър Манолев и Красимир Томов.

Както Mediapool писа позицията на прокуратурата напомня на тази на партията на Пеевски. Преди ден ДПС обявиха, че очакват от САЩ "факти и доказателства", които са мотивирали финансовото им министерство да наложи санкции.

Ден по-рано прокуратурата обяви, че започва проверка на шестимата българи, срещу които Вашингтон наложи санкции. Трима от тях са наказани по глобалния закон "Магнитски". Тепърва предстои да се види дали ще се стигне до разследване.

Христо Иванов посочи още в неделя, че Бойко Борисов носи персонална отговорност за огромния погром върху българската държавност и репутацията на България.

Съпредседателят на "Демократична България" смята, че фактологията в документа на Министерството на финансите на САЩ е налична благодарение на работата на български журналисти:

"САЩ предприема това действие в момент, в който вижда, че българското общество се пробужда и появата на сцената на политически формации, които назовават тези неща с имената им и имат програма за решение. Защото тогава има смисъл да се прави интервенция, има кой да поеме нещата и да си свършим работата", каза той.

Иванов беше категоричен, че действието на САЩ е приятелско по отношение на отговорност към общата ни сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България