Христо Иванов: Морският сарай на Доган е завлядана българска територия

Христо Иванов: Морският сарай на Доган е завлядана българска територия

Летният сарай на Ахмед Доган е една завладяна българска територия, а институциите са били принудени да си затварят очите за нея. Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов сряда пред бТВ.

Преди ден той се опита да стъпи на брега край резиденцията, но не беше допуснат от гардове, които отказаха да се идентифицират. Браговата ивица е изключителна държавна собственост, а охранителите не обясниха защо препречват достъпа на гражданите до брега. Те дори изтласкага Иванов обратно във водата със сила и захвърлиха в храстите българския флаг, който политикът носеше със себе си.

Всичко това бе направено публично с пряко предаване на акцията във фейсбук. Христо Иванов допълни, че ще сигнализират прокуратурата за поругаването на трибагреника. Той разказа, че е останал шокиран, когато видял, че един от гардовете е изхвърлил българския флаг.

"Вярвам, че тези мъже са от НСО, имаме такава информация и ще се борим това да се докаже", обясни Иванов.

"Моят проблем не е, че е имало някакъв инцидент или някой ме е изблъскал във водата – проблемът е, че хора се чувстват абсолютно безнаказани, те се чувстват, че имат гаранция да си правят каквото искат", каза още той.

Преди ден службата за охрана не даде категоричен отговор дали това са нейни служители, а единствено обясни, че "отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди".

"Ако те признаят, че тези мъже са техни служители, ще възникне въпросът да ги уволнят, а те не могат, защото тези хора са гавазите на Доган. НСО не могат да ги освободят по политически причини", посочи Иванов.

"Борисов трябва да отговори защо НСО продължава да охранява Доган. Защо НСО продължава да охранява Пеевски? Колко струва това на държавата, на данъкоплатеца? Колко струва охраната на Пеевски в чужбина? Призовавам и премиера, и президента да упражнят правомощията си", каза бившият правосъден министър.

За събота (11 юли) е организирано масово ходене на "Росенец", което ще е в знак на протест. Христо Иванов напомни, че "Демократична България" от доста време се занимава с казуса "Росенец".

Според него паркът е емблема, която показва как законите за определени хора не важат.

"Ситуацията там възниква с "Лукойл", нефтобазата, за която има дългогодишни съмнения, че България се е отказала от части от своя суверенитет – не следи какво и колко се внася там", коментира Иванов и уточни, че партията му е изискала от НАП информация за "Лукойл", но въпреки решението на съда да я получат – все още приходната агенция не им е дала тези данни.

Той посочи, че Общинският съвет в Бургас е въвел в заблуждение гражданите, след като общинският път, водещ към "Росенец", е бил прехвърлен на фирма, свързана сАхмет Доган. Иванов допълни, че решението все още не е влязло в сила.

"Преди 20 дни се опитахме да влезем по този общински път и това ни беше отказано. Установихме, че никой не може да влезе. Никой не може да обясни защо там има бариера и се спират хората. Брегът край "Росенец" е държавна собственост. Това личи от кадастралната карта", каза бившият правосъден министър.

Съпредседателят на "Демократична България" посочи, че по казуса са се обърнали и към областния управител на Бургас. По думите му той също е потвърдил, че земята е държавна собственост и няма концесия.

"Това е български бряг, това е държавна собственост и ние пожелахме да го посетим. След като не успяхме да стигнем по общинския път до него, единственият начин беше с лодка. Ние не отидохме да правим скандал, никого не сме провокирали или обидили", допълни Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България