Христо Иванов: Мотивите на президента са аргументирани, но позицията му – шизофренична

Нинова: Г-н Борисов, защо мълчите за корупционните критики от Европа

Христо Иванов

Мотивите за ветото на президента са напълно аргументирани, но позицията на президента е изначално шизофренична, защото той продължава да не може да осъзнае големия философски проблем на този закон. Това коментира пред БНР лидерът на "Да, България" Христо Иванов по повод обявеното в понеделник президентско върху приетия преди Нова година антикорупционен закон.

Големият философски проблем на този закон е, че за да охраняваме корупционното статукво, трябва да има имитация на мерки за борба с корупцията и този закон изначално е една такава имитация, в която и БСП, и президентът се включиха, смята той.

По думите на председателя на "Да, България" страната ни има антикорупционен орган и този орган се нарича прокуратура, "защото корупцията е престъпление и тя се преследва основно със средствата на наказателното производство, чийто господар и основна сила е държавното обвинение – прокуратурата".

"За да борим корупцията ефективно, трябва да имаме реформа на прокуратурата, така че тя да се превърне в ефективно средство за борба с корупцията, докато в момента българската прокуратура не само не се бори с корупцията, а тя е източник на корупция, ако трябва да цитирам председателя на Венецианската комисия", смята Иванов.

По думите му парадоксът е, че "за да охраняваме това корупционно статукво, за да не пипаме неговия институционален фундамент, правим една имитация. Тази имитация рискува да се превърне в “бухалка от ново поколение". Това е изключително опасен закон, смята Иванов.

Нинова: Г-н Борисов, защо мълчите за корупционните критики от Европа

Очаквано пък ветото на Радев бе аплодирано от лидера на БСП Корнелия Нинова. Според нея с ветото върху антикорупционния закон президентът дава златен шанс на правителството на Бойко Борисов и мнозинството в Народното събрание да надделее здравият разум и истинското желание за борба с корупцията.

Във вторник в социалната мрежа Фейсбук тя изразява мнение, че европредседателството започва с тежки оценки за България заради корупцията, но че още не е късно за мерки.

Според лидера на БСП подкрепата на ветото на президента е само първа стъпка към решаване на проблема. Втората била да се чуят аргументите на БСП при вота на недоверие заради корупцията, който предстои да бъде внесен.

"Корупцията в България е ендемична. Корупцията е навсякъде", пише Нинова и се позовава на негативния анализ на френския "Журнал дю диманш". Тя цитира оценката на изданието, че приетият антикорупционен закон "направо може да ви разсмее".

Нинова споменава и излязли в последните дни на старата година статии в британския вестник "Гардиън" и германския "Ди цайт", които по думите ѝ определят България като най-корумпираната страна, която поема председателството на ЕС. Според лидерката на социалистите корупцията у нас все още стряска Брюксел.

"Този път оценките не са от "лошата" БСП, която иска да ни изложи пред Европа. Те са от сърцето на Европа, от най-големите в ЕС - Германия, Франция, Великобритания. Защо мълчите, г-н Борисов? Вие имате огромно влияние в европейските столици. Отговорете на тези обвинения към страната ни! Сигурно няма да го направите и причината е описана в "Ди цайт" - "корумпирани, но послушни", пише Нинова.

Тя отново повтаря тезата, че корупцията е основата на крещящата бедност и несправедливост, а от българската икономика, българските семейства и домакинства се крадат 10 млрд. лева годишно.

"Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един от другите проблеми - бедност, здравеопазване, образование, демография. Или всички осъзнаваме това и променяме нещата, или правителството на Борисов ще ни тегли все по-надолу", смята Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България