Христо Иванов не вижда партньори за демонтаж на модела

Заседанията на МС – нещо между гимнастика и ПР, но заради съдебната реформа и той бил част от всичко това

Христо Иванов не вижда партньори за демонтаж на модела

Независимо с или без Бойко Борисов начело, "Демократична България" не може да се коалира с ГЕРБ, заяви съпредседателят на дясната коалиция и лидер на "Да, България" Христо Иванов в интервю за предаванетона "120 минути" на бТВ в неделя.

"Имаме 6 месеца до редовните избори. Всичките тези формации тепърва имат да обявят своите програмни заявки, изобщо да видим какви са техните намерения. Сега много лесно ми е да ви кажа едно нещо – аз в момента, в нито една от тях – Цветан Цветанов, Слави Трифонов, Мая Манолова, Корнелия Нинова – не виждам партньор за демонтажа на този модел. След изборите дали ще е така зависи от неща, които ще се случат между сега и изборите", заяви той.

Христов пространно обясни присъствието си във втория кабинет на Бойко Борисов като министър на правосъдието от квотата на "Реформаторския блок" с желанието си да прокара съдебната реформа дори с цената на лавирания и премълчавания.

Правителствените заседания - фарс

"Не са се взимали решения на заседания на МС, заседанията на МС при Борисов са нещо средно между гимнастика и ПР, защото решенията са взети предварително, репликите са раздадени предварително, има формално гласуване на министрите. Всеки министър е участвал в това. И аз, като част от желанието ми да опитам да прокарам някои неща, които са ми важни", призна той.

Христо Иванов подаде оставка като министър на правосъдието, след като парламентът бламира предложенията на управляващите за съдебна реформа, по които и без това Иванов бе допуснал вече достатъчно компромиси, но Борисов бе обещал ГЕРБ да ги подкрепи.

На въпроса повярвал ли е на Борисов, когато ГЕРБ са внесли собствени промени в Закона за съдебната власт, а Борисов му е казал, че го подкрепя, Иванов отговори, че не му е повярвал, въпреки че по това време е твърдял, че не се съмнява в подкрепата на премиера.

За доверието в Борисов

"Не съм го казвал публично, че не съм му повярвал, защото това е игра. Премиерът твърди, че ме подкрепя публично и аз трябва да го използвам това нещо, за да стигна до целта си", обясни той тогавашното си поведение.

"Тогава съм вярвал по същия начин, по който сега вярвам и тогава съм работил по същия начин, по който сега вярвам и тогава съм работил по същия начин, по който сега работя. Аз, разбира се, съм лавирал и съм се опитвал по някакъв начин да си осигурявам възможност да прокарвам конституционни промени, защото това изисква свръхмнозинства, нали така. И съм се опитвал да постигна някакви цели. В момента, в който не можах да постигна тази цел, подадох оставка. В нито един момент пребиваването ми на поста министър не е имало никаква стойност за мен", заяви Иванов.

Разчитах на Реформаторите и външна подкрепа

Той обясни, че единствената му цел е била да се реформира българската прокуратура и "да наложим върховенството на закона". Става ясно също така, че е разчитал на подкрепата на "Реформаторския блок".

"Имаше и международни очаквания, аз се надявах да използвам този ресурс, тоест – подкрепата на "Реформаторския блок", обществената подкрепа и международните очаквания, съзнавайки, че Борисов има нужда", добави представителят на "Демократична България".

"Това е цялата ми биография, в името на тази цел аз съм бил готов да правя грешки и да поемам различни рискове и това може да се види, но аз никога не съм се отказал от това", каза десният лидер.

Нямах илюзии за Борисов и все пак...

За назначението му като правосъден министър в кабинета на ГЕРБ той обясни, че е отишъл на преговори с човек, който е щял да бъде премиер, макар да е нямал илюзии, че Борисов смята да прави реформи. " Но аз не съм отивал да ставам негов министър, това е много важно да се разбере. Отивал съм да бъда министър на Републиката и съм се държал като такъв. Едно от нещата, които за мен са източник на голямо удовлетворение, беше репликата, която по-късно беше казана от един от говорителите на Бойко Борисов - Георги Марков, който каза за мен като министър – "Ами, че той щеше да си вкара премиера в затвора". Замислете се за това колко министри са били напът да подложат на риск министър-председателя, с който работят, от това той да влезе в затвора", посочи Христо Иванов.

Той припомни за настояването си и пред ЕК да има разследване на казуса "Двете каки" с Чаналова и Янева, в който бяха замесени и Борисов, и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. "Кой друг министър на правосъдието е излизал да иска разследване за такъв скандал, при положение, че нито Цацаров, нито Борисов искаха да има такова разследване?", попита Иванов.

Обясни още, че когато Борисов ме казал да не пипа Цацаров замълчал, но решението му било да не се съобрази с това ограничение. На въпрос на журналистката Мария Цънцарова дали е излъгал тогава премиера, Иванов каза, че приема такава формулировка. "Дали съм го излъгал или просто съм го въвел в заблуждение с мълчанието си, няма никакво значение. Въпросът е, че аз всеки ден съм се борил срещу статуквото в съдебната власт като министър, по същия начин, по който съм го правил преди или след това", обясни той..

Според него така не е нарушил морала. "Борисов ми каза тази фраза, защото аз поставих въпроса за прокуратурата и дадох да се разбере, че това е моята цел като ставам министър... Нека господин Борисов да има срещу мен това обвинение, че съм го подвел. Приемам това да ми е грешката и това да ми е грехът", заяви лидерът на "Да, България".

Споделяне

Още от България