Христо Иванов: Никой в Европа не вярва, че Борисов бори корупцията

Христо Иванов: Никой в Европа не вярва, че Борисов бори корупцията

“В Европа може да ползват Бойко Борисов, когато им е удобен за дребни поръчки, но нямат никакви илюзии за борбата с корупцията у нас. Промяна може да се очаква чак когато депутатът от ДПС, бизнесмен и крупен медиен собственик Делян Пеевски спре да бъде недосегаем“. Това коментира лидерът на “Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов в понеделник пред бТВ.

“Юнкер, който е толкова благоразположен към Бойко Борисов, каза, че България и Румъния трябва да получат членство в Шенген. Германия каза: „Не, трябва да се свърши много работа” – никой не вярва на Борисов, че се бори с корупцията”, коментира Иванов.

По думите му премиерът е зависим от медийната машина на Делян Пеевски и изпълнява неговите поръчки. Иванов даде за пример опитите за национализация на “Дунарит”. Той допълни, че по-сериозни доказателства за връзката между Борисов и Пеевски може да даде само една реформирана прокуратура.

Христо Иванов каза, че новият ВСС най-вероятно ще е съпътстван от същите проблеми и в новия си състав.

“В парламента не виждаме никаква воля за промяна по същество, те проведоха по-лоша процедура от Искра Фидосова през 2012 г., тя поне формално спази изискванията в закона“, каза бившият правосъден министър.

Според него евентуалното решение на президента Румен Радев да остави следващия ВСС да препотвърди избора на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд би било половинчато, тъй като той трябва да се мотивира.

“Президентът не просто не трябва да издаде указ (за назначаването на Чолаков-б.р.), президентът трябва много ясно да мотивира защо не трябва да издаде указ”, каза.

Според лидера на “Да, България” процедурата за избор на шеф на ВАС е била поредната, в която ВСС не е проверила интегритета на спечелилия кандидат. Той напомни за странните имотни сделки на Георги Чолаков.

“Чолаков не беше най-добрият кандидат в тази надпревара”, подчерта Иванов.

Той призова за бойкот на посещението в България на руския главен прокурор Юрий Чайка, като напомни случая „Магнитски”, свързан с адвокат, разкрил големи корупционни схеми и по-късно убит в затвора. Именно във връзка с този случай е и американският едноименен закон, който се оказвал и общото между Чайка и Цацаров.

Според Иванов Чайка е “доста страшен човек” и вероятно идва с послание за случващото се в оръжейния бизнес, който няма как да не е свързан с руски интереси.

Споделяне

Още от България