Христо Иванов: Отговорни за полицейското насилие са "страхливецът" Борисов и неговата "маша" Гешев

Нови кадри от бруталния полицейски побой над протестиращи, заснети от охранителните камери на МС.

Отговорността за бруталното полицейско насилие над протестиращи е на страхливеца Борисов и неговата маша Гешев, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви във видеообръщение в социалните мрежи. Преди ден в парламентарната временна комисия бе излъченото видео с брутални кадри на насилие от полицаи над участници в протеста на 10 юли 2020 г.

Главният прокурор Иван Гешев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да си подадат оставките, заяви Христо Иванов.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който даде пространно интервю пред БНР, не засегна актуалната тема с побоя над протестиращи, но в събота следобед излезе с позиция във фейсбук. Той заяви, че отговорността е на Бойко Борисов и протестиращите са били прави да искат оставките на Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Трифонов поиска "всички замесени в това престъпление веднага да бъдат арестувани и моментално да бъдат осъдени".

Във видеобръщението на Христо Иванов се казва:

"Вчера, благодарение на работата на новосъздадената комисия относно насилието над протестите, беше най-сетне публикуван един запис от камерата, който ясно показва бруталното насилие и унижение, на които бяха подложени българските граждани, младежи деца, протестиращи. Над милион души вече са го гледали, аз също го гледах и не мога да се побера в кожата си цяла нощ от гняв и отвращение. И днес съм тук на местопрестъплението, защото искам да кажа няколко неща - това е местопрестъплението не просто защото там, в този ъгъл, беше мачкана българската свобода, беше мачкано достойнството на българските граждани, бяха мачкани надеждите на българските младежи, че могат да имат достойно гражданство, европейско и българско, а защото стана на прага на МС и ясно показва кой е отговорен".

"Тук не става дума за ексцес, че някаква група полицаи са си изпуснали нервите, а за една целенасочена политическа поръчана и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани. Тя включваше, както разбираме от работата на НС, масово подслушване, под скандален претекст за преследване на организация на държавен преврат - държавен преврат, извършван от стотици хиляди български граждани, чрез основното човешко право - на протест, на искане на свобода и отчетност. Държавен преврат, който е възможен само, когато хората, които в този момент са яхнали държавата - Гешев и Борисов, смятат, че тя им е бащиния, че с всички средства могат да пазят своята власт. Именно тези комунистически текстове от НК, които не са били прилагани с десетилетия, те използваха, за да организират масово подслушване на всички, които са имали нещо общо с протестите. И вчера видяхме бруталното, организирано насилие", казва още Христо Иванов.

Той изрази възмущение от предложението на ГЕРБ бившият вътрешен министър Младен Маринов и настоящ депутат от партията да участва в комисията, която разследва насилието.

Вътрешните министри от последното правителство на ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски трябва да бъдат съдени, заяви на свой ред депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в събота пред Нова телевизия.

"Далеч съм от мисълта, че всички български полицаи се държат така. Наказания трябва да поемат тези, които пряко ги управляваха. Това бе политика на вътрешните министри на ГЕРБ. Тези хора в момента са депутати. Те трябва да бъдат изправени пред съда и да бъдат разследвани. Не редовите полицаи носят отговорност за това", каза Мирчев, който също участваше в протестите.

Споделяне

Още по темата

Още от България