Христо Иванов поиска оставката на шефката на НАП

Той е против агенцията да гали с перце приятелите на Борисов и Пеевски, а другите - да бие с бухалка

Христо Иванов

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов настоява за оставката на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова заради "скандални" според него бонуси, раздадени в агенцията през 2020 г.

Преди дни сдружение БОЕЦ получи от НАП справка по Закона за достъп до обществена информация, според която раздадените допълнителни възнаграждения в агенцията през 2020 г. са в размер на 30 млн. лв., което прави средно по 322 лв. на месец на служител. В НАП работят 7844 служители, сочи справката. Данъчните в централното управление в София плюс дирекцията "Фискален контрол" и другите служители на мениджърски позиции (общо 1660 души) са получили общо 10 млн. лв. бонуси, тоест по 508 лв. на месец. 

За сравнение, утвърденият бюджет на НАП за 2020 г. е в размер на близо 260 млн. лв., от които 217 млн. лв. са разчетени за персонала. След реформата "Дянков" в заплащането в държавната администрация, направена през 2012 г., възнагражденията на служителите се формират от фиксирана заплата (към 70%) и добавка в зависимост от индивидуалното изпълнение (до 30%).

Според Иванов не е редно служителите на НАП да получават допълнителни възнаграждения на фона на скандалите около данъчната агенция, поради което парите следва да бъдат раздадени за компенсации на бизнеса. Лидерът на "Да, България" припомни няколко от най-шумните проблеми около агенцията през последните години - спорната наредба за касовите апарати, течът на личните данни на 5 милиона българи през 2019 г., подозренията за субективна селекция при контролната дейност.

Христо Иванов специално акцентира и върху нежеланието на данъчната агенция, въпреки окончателно съдебно решение, да разкрие ревизионните актове на "ЛУКойл" от 2016 и 2017 г., за които се твърди, че са установили стотици милиони лева неплатени данъци.

"Ние искаме оставката на г-жа Галя Димитрова. Настояваме българската държава да компенсира безумните разходи, които НАП стовари на българските бизнеси във връзка с очакваното въвеждане на Наредба Н-18 и настояваме тези бонуси да отидат за компенсиране на българския бизнес", заяви в четвъртък Иванов във видео, излъчено на живо пред принципала на НАП Министерството на финансите.

Христо Иванов изтъкна, че подкрепя необходимостта България да има модерна НАП, която да бъде деполитизирана и да действа само при ясна отговорност в условията на закона. Дотогава обаче раздаването на подобни бонуси е абсолютен срам, смята Иванов.

"Без това не може да има модерна държавност и това изисква мотивирани служители. Но един от елементите на Борисово-сарайската държава, която имаме в момента е, че НАП е точно обратното. Тези бонуси не са гаранция за независимост и за привързаност на всеки служител на НАП към закона, а са купуване на съвест, купуване на лоялност към този режим, който ни управлява, към тази корупционна каста, която е заграбила страната ни", заяви Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" посочи и че обединението има много точен план с конкретни мерки за въвеждане на електронно управление.

"Ние сме единствената формация, която разполага с ефектния капацитет и воля затова. Като ефект ние предвиждаме, че в рамките на по-малко от един управленски мандат ще намалим административното бреме към българските предприемачи и българските граждани с до 70%. До 70% по-малко тормоз, до 70% по-малко губене на време, до 70% по-малко несигурност", заяви Иванов.

Другото, което формацията предлага, е ежегоден външен одит за това как НАП процедира при различните проверки, включително как се избират проверяваните фирми и еднакъв ли е подходът към тях – "дали към едни има галене с перце, защото са близки приятели на Бойко Борисов и Делян Пеевски, а за други има биене с бухалка по главата".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?