Христо Иванов: Последният доклад на ЕК хвърля съмнения върху проверките на банките у нас

Брюксел няма доверие в независимата проверка на сектора

Христо Иванов: Последният доклад на ЕК хвърля съмнения върху проверките на банките у нас

От последния доклад на Европейската комисия (ЕК) за структурните дисбаланси става ясно, че Брюксел няма доверие в независимостта на проверките върху банките у нас, коментира лидерът на "Да, България" Христо Иванов във фейсбук интервю в четвъртък вечерта, цитирано от пресцентъра на партията.

“ЕК казва с максималната възможна прямота за брюкселския дипломатичен език, че няма доверие в методологията и независимостта на проверките върху банките и говори за съмнения за една структуроопределяща банка, очевидно става въпрос за Първа инвестиционна банка (ПИБ)”, добавя той.

Досегашното управление се хвалеше много с банковите стрес тестове и съдебната реформа и това не беше подложено на съмнение от номиналната опозиция в БСП, заяви председателят на движението.

Той припомни, че поредица доклади - на европейските прокурори, на ЕК по мониторинга върху правосъдието и вътрешния ред от януари т.г., и сега докладът по наблюдението върху структурните дисбаланси обаче констатират точно обратното. "Българският политически елит обаче, независимо дали се води номинално дясно или номинално ляво, не си прави труда да коментира тези факти", отбеляза Христо Иванов.

"Как си представя някой, че може да имаме стабилно управление, след като БНБ продължава да не заслужава доверието на европейските партньори, че ние продължаваме да имаме банки, за които дори ЕК изказва съмнения в тяхната стабилност", посочи той.

По думите му именно корупционният модел на мафиотски захват на институциите - парламент, съдебна власт, регулатори като БНБ, е дълбоката причина за нестабилности. Тази констатация на ЕК всъщност показва един възможен сценарий за огромна нестабилност в следващите месеци, прогнозира Христо Иванов.

"Докато не започнем да изчистваме тези дълбоки причини, не можем да имаме стабилно управление. Когато говорим за европейска констатация, за това, че структуроопределяща банка е нестабилна, вероятната цена за тази нестабилност ще е много по-голяма от цената за едни следващи избори".

"Рецептата и отговорът за това е колкото може по-бързо в българското общество да се формира ясна решимост да се гласува за партии и политици, които не просто говорят за съдебна реформа и борба с корупцията, а могат да ги направят и имат зад себе си политически организации, макар някои да ги наричат “неправителствени организации”, отбеляза Христо Иванов.

Водачът на 23 МИР в София Антоанета Цонева отбеляза, че “Да, България!” се нуждае от 12 000 застъпници за деня на вота, на които няма да се плаща.

Ние ще ги подпомогнем с обучение и логистика, няма да раздаваме възнаграждения, призоваваме да ни подкрепите", каза тя. Паралелно с това се води и активна call centre кампания за набиране на застъпници, чиито брой расте всеки ден.

Председателят на "Да, България!" благодари на актрисата Луиза Григорова, която пожела да подкрепи движението, макар да не е част от листите с кандидати за народни представители. По думите му това е доказателство, че каузата на движението резонира широко - отправяйки призив към хора, които досега са страняли от политиката, да се политизират. "И това, че една млада талантлива българска актриса е пожелала да направи доста рискована, както се оказа, за нея крачка, по някакъв начин да подкрепи българска политическа формация, е доказателство, че се сменят поколенията в българската политика, идва нова енергия", заяви Христо Иванов.

Той отбеляза, че чувства отговорност предвид враждебната реакция на нейното желание и я сравни с това, което сам е изпитал като министър на правосъдието. Българският политически живот не е резервиран за професионални политици, ние ще се борим за всеки гражданин, каза Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?