Христо Иванов: Премиерът се държи като сватбар

Христо Иванов: Премиерът се държи като сватбар

Премиерът Бойко Борисов се държи като сватбар-слухар, който слуша публиката. Той иска да се хареса на всички с наближаване на парламентарните избори, но не може да си представи новия свят, в който навлизаме. Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред TV+.

Според него управляващите показва пълна безидейност при справянето с кризата, а много скоро всички български граждани ще започнат да плащат цената на неизвършените реформи от ГЕРБ

"Управляват ни безидейни хора, които не могат да си представят новия свят, в който навлизаме", каза Иванов. По думите му Борисов е успял да се справи с "милиционерско-пожарникарската част" от кризата с коронавируса. Той е успял да затвори всички по домовете им, но идеите са стигнали дотам.

По темата за намаляването на ДДС за ресторантите и хотелите, Христо Иванов каза, че ставката трябва да се намали, но за всички.

"Лоша политика е да счупиш дългосрочна инвестиция в данъчния модел. Сега отворихме кутията на Пандора с намаляването на ДДС за ресторантьорите", каза Иванов. Той напомни, че Демократична България предлага от две години намаляването на ДДС-ставката за всички.

Иванов каза, че основната цел на правителството по време на кризата трябва да е да се оставят "живи пари" в ръцете на хората. За да се изпълни тази цел, трябва да се въведе данъчна ваканция, за да си стъпят хората на краката и да се върнат обратно към икономическа активност. Според него 60/40 се е оказала неуспешна мярка, защото е достигнала до 1% от хората.

"При тази нереформирана администрация не можем да очакваме дори едно левче да стигне от мен и до вас", каза Иванов. "Демократична България" настоява за провеждане на "ударна дигитализация" през следващите 6 месеца.

Освежаване на фасадната демокрация

"Има концентрирано усилие за освежаване на фасадата на българската демокрация, за да може задкулисието да продължи да управлява страната", каза Иванов. Той обясни, че когато ДПС и Делян Пеевски не стоят зад финансовия министър Владислав Горанов, той се превръща в поредния бушон в Министерския съвет.

"Как е възможно 700 млн. лв. да бъдат неплатени като данъци (твърдяни неплатени такси върху хазартния бизнес) и Горанов да не знае за това?", пита Иванов. Според него Васил Божков е "поредният член на олигархичната мафия, който е пожертван на олтара на пиара".

"Очакваме хора от горивния бранш да бъдат следващите след Божков", прогнозира съпредседателят на Демократична България.

Той коментира, че новият главен прокурор Иван Гешев "идва с мандат да разчисти терена от едни назначени назад в годините бизнесмени". Целта е да бъдат назначени нови непознати бизнесмени, които не говорят нещо на българите, че ни управлява мафия.

По въпроса за даренията на Делян Пеевски, лидерът на "Да, България" каза, че даренията са хубаво нещо, когато се правят с лични средства, а не когато са взети от данъкоплатците.

Споделяне

Още от България