Христо Иванов призова Гешев да поеме отговорност за опозоряването на България

БОЕЦ направи опит да блокира Съдебната палата в София

снимка БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев трябва да понесе отговорност за най-голямото опозоряване на България, каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНТ по повод санкциите на САЩ за корупция в страната.

"Санкциите на САЩ са много тежка констатация за способността на институциите да си вършат работата. Проблемът е, че българският главен прокурор е в състояние на пълна безотговорност - това е конституционно положение и той осигурява имунитет от наказателно преследване на фигури като Пеевски", каза Иванов

Иванов коментира, че България има повече прокурори на глава от населението от повечето държави в ЕС и страните от бившия СССР. Въпреки това борба с корупцията по върховете на властта реално няма.

"Демократична България" предлага промяна в конституцията, с която мандатът на Иван Гешев ще бъде предсрочно прекратен, механизъм за парламентарен и обществен контрол върху държавното обвинение и нов подбор на прокурорите с помощта на международните партньори.

Като пример за зависимост на Иван Гешев, съпредседателят на ДБ посочи факта, че Делян Пеевски дори не е бил разпитан като свидетел по делото КТБ.

"В името на голямата национална цел - законност и модернизация, сме готови да се наемем с отговорността за съставяне на правителството", каза Иванов.

Той допълни, че времето на "ГЕРБ и Борисов като безалтернативна сила е приключило. Бившата управляваща партия е в тежка политическа изолация и никой не иска да взаимодейства с тях.

Междувременно БОЕЦ започна безсрочния си граждански протест, който цели да блокира Съдебната палата в София. Организацията символично се опитва да не позволи на Иван Гешев да отиде на работа.

Първият протест бе насрочен за 8:30 часа в сряда, но интересът на гражданите към този час не бе особено голям. Събраха се десетина души около петте протестни палатки, които бяха разположени още в понеделник вечерта..

Споделяне

Още от България