Христо Иванов: Шансът е за правителство на "Има такъв народ"

"Демократична България" не иска третия мандат от президента: Да не се отхвърлят предсрочните избори

Христо Иванов: Шансът е за правителство на "Има такъв народ"

Трябва да се концентрираме в мандата за кабинет на партията "Има такъв народ", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в рамките на консултациите за съставяне на нова правителство при президента Румен Радев.

От думите на Иванов стана ясно, че на този етап "Демократична България" не желае да получи евентуалния трети мандат за съставянето на кабинет от държавния глава, ако първите два се окажат неуспешни.  

"Мнозинството на избирателите гласуваха против управление на ГЕРБ, искащите промяна избраха да възложат надеждата си за управление към ИТН. Ние сме готови да влезем в разговори на база на тяхната визия за това какво може да е тяхното управление. Ако бъдем потърсени за разговори от тях за правителство, ще подходим много отговорно към това", каза Христо Иванов.

По думите му трябва да се излъчи не "просто управление, а управление на промяната".

"Смятаме, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат. Отговорността е на "Има такъв народ". 

"Да не се отхвърлят предсрочните избори"

"Даваме си и сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската република. Така че нови избори не бива да се отхвърлят. Ако втората политическа формация не успее да създаде управление на промяната, много трудно ние като пета политическа формация бихме могли да съставим такова", каза Христо Иванов. 

По думите му, ако се реши да се върви към предсрочни избори, трябва да се обсъдят и подготвят бързо промени в изборните правила.

"Мнозинство за правителство ще се намери, но въпросът ще може ли то да свърши работа", отбеляза той.

Поне три кризи 

"България е изправена пред поне три кризи. Първата е здравната, втората са икономическите последици и третата е на държавността. Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което поради изтичането на мандата слиза от сцената. Става въпрос за управление, натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза, в която се намира страната. Трябва да успеем не само да приключим десетгодишното управление на Борисов и да си отдъхнем, но и да видим предпоставките, направили възможни тези дефицити", посочи Иванов. 

Той отбеляза, че за гласуването на сериозни реформи е необходимо парламентарно мнозинство с обща визия.

"Това може да се окаже рискова ситуация, в която се излъчва правителство, за да се осигури живот на парламента и възможност на статуквото да продължи да съществува", допълни той. 

"Ако втората политическа формация не е успяла да създаде управление на промяната, е много трудно да си представим как, бидейки пета политическа формация, бихме могли да направим това. Нека да извървим хода до третия мандат и тогава да огледаме ситуацията във всичките ѝ аспекти и да дадем окончателна оценка за състоянието на нещата. Принудени сме да работим в две времеви перспективи. Политическото време в тази ситуация е особено важно. Трябва да гледаме дългосрочно на големите предизвикателства и в този смисъл сме заявили своите приоритети и проекти. От друга страна, трябва да си дадем сметка, че ако вървим към бързи избори, трябва да променим дневния ред така, че да се фокусираме върху онези неща, които са важни за провеждането на още по-честни избори", посочи Христо Иванов.

Президентът връчва първите два мандата на първите две най-големи партии в парламента, в случая ГЕРБ и "Има такъв народ". Той обаче сам преценява на кого да връчи третия мандат.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще предложат правителство, но другите партии в аванс казаха, че няма да го подкрепят. Засега не се знае дали партията на Слави Трифонов ще предложи кабинет или ще върне мандата.

Президентът Румен Радев посочи от своя страна,  че трябва да се изчерпят всички опции в търсене на отговорното и рационално решение без обаче да се изпада в политическо безвремие.

"Десният избирател отново намери представителство в българския парламент и ви отреди важна роля", каза Радев.

"Изправени сме пред редица значими предизвикателства. Трябва възможно най-бързо да се състави правителство".

"Имате амбициозни предложения за нормативни и законови промени. Вие сте единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проект за промяна на Конституцията, който не може да стигне до пленарна зала, надявам се заради недостатъчен брой подписи за подкрепа на вашето предложение", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?