Христо Иванов: Ще търсим подкрепа и от ляво, и от дясно за справяне с корупцията

Този ВСС си отива опозорен, големият въпрос е как да влязат повече хора с приличие в следващия

Христо Иванов, сн. БГНЕС

Бившият правосъден министър Христо Иванов заяви в събота, че обявеният преди ден от него нов политически проект няма да е поредната лидерска партия и ЕТ, а ще обединява всички от лявото и дясното политическо пространство, които припознават като главна цел необходимостта от борба с корупцията и съдебна реформа.

"Не говорим за дясна партия, а за такава, съсредоточена върху няколко проблема, ще търсим подкрепа и от дясно, и от ляво", обясни Иванов в събота пред бТВ.

По думите на бившия министър е необходим нов политически обект, "който да опита на сила да принуди другите политически партии" да се справят с корупцията.

Тепърва предстои да се решава дали той ще е лидер на новата политическа формация. "Тя няма да е на един човек, а ще е с ясна цел и ще обединява всички, които припознават тази цел", каза още той.

"Това няма да бъде поредната лидерска партия, поредното ЕТ. Въпросът с лидерството ще бъде решен след регистрирането на партията, но той не е от такова значение", заяви още Иванов.

Той коментира, че малко политици досега са дали знак, че искат да се борят с корупцията и Татяна Дончева е добър пример в ляво.

На въпрос дали обявеният от него проект е същият, за който лидерът на ДСБ Радан Кънев говори от няколко месеца като за нов десен проект, Иванов посочи, че общото е ”само, че е нов”.

”Ако Радан Кънев работи както досега ще бъде наш приятел. Нашата цел не е да регистрираме партия и да вкараме няколко души в парламента, а да заложим темата в центъра на политическия живот”, посочи Иванов.

”Темата за спирането на корупцията трябва да влезе в центъра на политическия дебат, но никоя голяма партия не иска да се занимава с това”, каза Иванов.

"От 15-20 години работя за съдебна реформа. Използвах всички неполитически средства. Очевидно е, че без парламентарна инициатива, без промяна на закони в парламента, това няма как да се случи", заяви Иванов.

Той коментира, че е изключително важно какви хора ще влязат в бъдещия ВСС.

"Предстои избор на нов ВСС. Представете си какво ще се случи, ако той е съставен изцяло от хора от Цацаровото мнозинство", заяви Иванов. В този състав на ВСС има две основни групи. Едната е мнозинството на Сотир Цацаров, което вече не прави и усилия да се държи прилично. Друга, малка част, е една група, която смело се бори срещу това статукво", посочи Иванов.

Сегашният си отива като "поредния опозорен състав", смята бившият правосъден министър.

”Този ВСС като цяло ще си отиде като поредния опозорен състав. Големият въпрос е как да влязат повече хора с приличие, тъй като половината се избират от парламента”, каза Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България