Христо Иванов: Слагаме точка на тази част от историята и продължаваме напред

Христо Иванов и тримата му зам.-министри напускат МС, след като премиерът е приел оставките им. Сн. БГНЕС

"Слагаме точка на тази част от историята и продължаваме напред." С тези думи Христо Иванов напусна сградата на Министерския съвет, след като в сряда следобед проведе среща с премиера Бойко Борисов, който е приел депозираната от него оставка.

Иванов обясни, че в самото начало е приел да стане министър на правосъдието само заради съдебната реформа и отказа да прогнозира дали излизането му от властта ще доведе до отслабване на политическата подкрепа към правителството.

"Премиерът има правило, че няма оставка, която му е подадена и не е приел. Колегите ми, тримата ми заместници, също са подали своите оставки, така че слагаме точка на тази част от историята и продължаваме напред", каза той.


Иванов заяви, че още в първите си дни като министър на правосъдието е обявил като свой основен приоритет и задача съдебната реформа. По думите му, гласуваните в сряда конституционни промени не са маловажни, но не са и достатъчни.

По-рано същия ден той обяви оставката си от парламентарната трибуна, след като почти всички партии без част от Реформаторския блок ревизираха ключов текст от проекта за съотношението на квотите в бъдещите две колегии на Висшия съдебен съвет.

"За съжаление, свръховластяването на главния прокурор и нежеланието на българската политическа класа като цяло да погледнат тази тема в очите и да направи нещо беше в контекста и на корупционния скандал, който върви покрай записите и твърденията на съдия Ченалова, беше онова, което доведе до изчерпването на политическия ресурс, с който реформата в съдебната система може да се случи", заяви Христо Иванов.

Малко след като той си подаде оставката, в социалните мрежи бе организиран протест в негова подкрепа под наслов: "Да запалим свещ за съдебната реформа. Честита Прокурорска република!". Много привърженици на Христо Иванов смениха снимките на профила си с неговия портрет, в знак на съпричастност към човека, който бе основният двигател на съдебната реформа и цяла година търпя гнусната помия на контролираните от Пеевски медии, както и атаките на главния прокурор и политическите му поддръжници, в името на реформата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?