Христо Иванов: Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм

Христо Иванов, сн. БГНЕС
"Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм", коментира в сряда лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов.
 
"Виждаме как страната се плъзга към един все по-голям авторитаризъм, виждаме неговите прояви спрямо медиите, т. е, свободата на словото, виждаме неговите прояви спрямо различни бизнеси – и едри, и дребни, и в София, и по места, т. е. това е частната собственост, свободата на пазара и конкуренцията. Виждаме, че продължава съдебната власт, и особено прокуратурата, да бъде нереформирана. Изброявам го, защото това показва, че базовите условия за наличието на демокрацията, за наличието на европейски модел на развитие, за наличието на свобода в Българи в момента са под една много силна атака", посочи Христо Иванов пред БНР.
 
"Освен  мониторинга на Европейската комисия, под който се намираме, ние се намираме под един друг мониторинг – на Съвета на Европа, който е абсолютно безпрецедентен за страна членка на ЕС. Искам да припомня, че самото начало на преговорите за ЕС зависи от изпълнението на едно нещо, което се нарича Копенхагенски критерии. Тези Копенхагенски критерии са именно това – свобода на словото, правосъдие, пазарна икономика. Ние в момента показваме всички белези на това, че не просто още не можем 10 години след нашето присъединяване да изпълним всички условия за присъединяването си, ние вече започваме да нарушаваме условията за началото на преговорите с ЕС", добави той. 
 
Иванов коментира и разговорите между партията му "Да, България" и ДСБ за евентуален бъдещ съюз между тях:
 
"Имаме необходимото време с ДСБ на направим стъпките по сближаването и по уеднаквяването на политическата ни траектория, без това да предизвиква сътресения при тях. Искам да припомня, че веднага след изборите на 7 юни имахме решение, че в името на демокрацията, върховенството на закона, свободата в тази страна, ние ще търсим такова обединение. След което започнахме поредица от общи декларации - пет партии. Тези общи декларации не са просто някакви хартии, които се носят по вятъра, това е една много важна червена линия, което ние заедно сме изградили, защото това са общи позиции по всички важни теми, започвайки от състоянието на бизнеса в България, свършвайки с геополитическата среда. Фокусът ни е именно в този формат - пет партии, и целта ни е в този периметър да изградим работещ съюз".
 
"Ние говорим за политически съюз, който ще бъде платформа на която ще се правят коалиции за конкретното явяване на избори. Считаме, че се допълваме всички, че работим добре и на този етап не се налага някаква по-голяма степен на организационно обединение", добави той.
Споделяне

Още от България