Христо Иванов: Токът за бита да не се пипа, за бизнеса да има защитена цена

Кризата не била енергийна, а на политическата безотговорност и дългогодишна корупция

Христо Иванов: Токът за бита да не се пипа, за бизнеса да има защитена цена

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че кризата в България не е енергийна, а е криза на политическата безотговорност, дългогодишната корупция и обслужване на чужди и частни интереси. Той призова също така да не се пипа цената на тока за бита до края на юни 2022 г., а за малките и средни фирми да се въведе защитена цена като регулираната, като всичко това е за сметка на Фонда за сигурност на електроенеригйната система.

Това стана в негово и на кандидат-депутата Ивайло Мирчев предизборно включване във Фейсбук в сряда от компресорната станция край Петрич, която обслужва газовия пункт "Кулата-Сидирокастро" на държавния оператор "Булгартрансгаз" на границата с Гърция. Двамата се спряха и проблема с цената на газа и поискаха оставката на шефа на държавния доставчик "Булгаргаз" Николай Павлов, защото не правел нищо за вноса на пълния обем договорен азерски газ, който по думите на Мирчев е път пъти по-евтин от руския.

"Големият проблем е, че не внасяме газ през Гърция, въпреки договора с Азербайджан, което е една трета от потреблението на страната на цена пет пъти по-ниска от тази на руския", каза Ивайло Мирчев.

"Ние внасяме от Русия в момента на цена близо 800 долара, докато можем да си купим от Азербайджан на цена 150 долара. Това е цена по договор. Веднъж беше виновна гръцката страна, веднъж беше виновна азербайджанската. Всичко това се оказа пълна лъжа", коментира още Мирчев.

Той посочи, че компресорната станция край Петрич има капацитет за пренос на 3 млн. куб. м дневно, което по думите му означава, че целият газ от 1 млрд. куб. м (годишно) може да се внесе на ниска цена, с което бизнесът и гражданите ще плащат по-малко.

Техническият капацитет на пункта "Кулата-Сидирокастро" е около 4.6 млн. куб. м дневно и нейният капацитет се резервира в търгове.

"Бездействието на "Булгаргаз" е подозрително, защото ние вместо да внесем 1 млрд. куб. м, а сме внесли за деветте месеца 166 млн. куб. м по информация на азерската страна, а вече и да искаме не можем да довършим (пълните доставки – б.ред.) до този 1 млрд. Загубата е стотици милиона лева, а внасяме бутикови кубици", заяви Христо Иванов.

"Имаме достъп до по-евтин ресурс, а не го използваме. Искаме Павлов да си подаде оставката и максимално бързо служебното правителство да увеличи доставките през Кулата-Сидирокастро до пълния капацитет от 3 млн. куб. м и да завърши строителството на газовата връзка с Гърция до края на 2021 г.", каза още съпредседателят на "Демократична България".

Шефът на "Булгаргаз" неведнъж е обяснявал, че не може да внесе целия 1 млрд. куб. м заради забавянето на строежа на газовата връзка с Гърция и решението на азерската компания да доставя по-малки количества вместо договорените. Причината по думите му е смяната на точката на доставката с пункта "Неа Месемврия" в Гърция, вместо на границата, и необходимостта да купува капацитет за пренос през гръцката мрежа до "Кулата-Сидирокастро", който обаче е прекъсваем – тоест операторът при нужда спира азерските доставки заради други. По данни, изнесени от бившия енергиен министър Теменужна Петкова, става въпрос за внос на 225 млн. куб. м азерски газ през деветте месеца на 2021 г. Павлов каза преди дни, че количествата от 1 октомври 2021 г. до края на юни 2022 г. ще са повече. По неофициална информация са договорени над 250 млн. куб. м за следващите девет месеца – до очакваното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция, което е едва четвърт от общия обем. Точните данни за внесените количества и цените се отказват от "Булгаргаз" с аргумент търговска тайна, но азерският газ е вързан изцяло с цената на нефта, докато доставяният от Русия има 70 на сто борсова компонента, където в момента стойностите са екстремно високи..

"Искаме както бързо се изгради "Турски поток", така да стане и с газовата връзка с Гърция, което ще намали цената на природния газ", заяви още Иванов.

Мирчев отбеляза, че "Демократична България" подкрепа служебното правителство за помощта от 50 лв./МВтч като компенсация за големите предприятия и обяви, че коалицията има още две предложения за бита и малките фирми. "Цената да не бъде пипана от 1 януари – резерви за това има във ФСЕС. До юли 2022 г. цената на бита не трябва да бъде увеличавана, а разликата да се поеме от Фонда за сигурност на електроенергийната система, пари има. Да има защитена цена за малкия бизнес в рамките на плащаното до момента - има резерви в енергетиката този буфер да бъде покрит", заяви още кандидат-депутатът.

"Това е наследството на Борисов, това е предпоставката за хаоса, срещу който сега се опитва да се покаже по-силен. Това е и онова средство, с което служебното правителство на Румен Радев не се справя, защото назначиха за енергиен министър слуга на модела ГЕРБ-ДПС", заяви Иванов от компресорната станция край Петрич.

"Тази криза е преди всичко политическа и институционална, затова гласувайте за онези които могат да ви гарантират защита на националните интереси, а не ибрикчийство", заключи съпредседателят на "Демократична България".

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2 в 1

Колко време давате на новия парламент?