Христо Иванов: Третият мандат е кризисен

Христо Иванов: Третият мандат е кризисен

"Първите два мандата се връчват по големина. Очаква се тези политически сили да могат да реализират своето представителство в парламента, да излъчат чисто политическа формула. Третият мандат е кризисен мандат и затова е по усмотрение на президента".

Това каза пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов, след като в сряда и "Има такъв народ" върна мандата за съставяне на правителство.

"Ние не сме спирали с опитите за това да има кабинет. ДБ има несъмнено ясна програма за това, което трябва да се направи. От тази гледна точка ние оценихме реалността - гражданите гласуваха за промяна, но възложиха надеждите си на "Има такъв народ. Тяхната оценка е, че този парламент няма ресурс да излъчи правителство на промяната. Сега предстои всяка формация да даде своята формула и оценка какво да се направи", каза още Иванов.

Според него обаче в новия парламент политическите сили не са съзрели за дълбока промяна. "Без мнозинство не може да има реална промяна. Ние сме далеч от това дори да имаме ядро, около което да се формира мнозинство. В парламента няма разговор. Днес нито една формация не даде индикация, че ще бламира работата на парламента, значи е било предварителна уговорка. Трябва да започнем един разговор с избирателите си в името на какво и с кого сме готови да правим определени усилия", добави той.

Той каза още, че е въпрос на разговор дали има шанс ДБ да приеме мандата от президента, ако той го връчи на обединението.

"Ние нямаме мнозинство. Имаме 27 депутата от 240, дори сме далеч от ядро, около което да се формира мнозинство", посочи Иванов и подчерта, че трябва да има не просто мнозинство, а управленска програма.

"Мнозинство може да се намери за изграждане на кабинет, но то ще е на оставащите - тези, които не искат да отидат на избори. Но това не означава, че това ще е мнозинство, което може да направи дълбоки промени. А за да може да се говорим за парламентарен ресурс за промяна, трябва да говорим за мнозинство, което да застане зад определена програма", каза Иванов.

Според него след днешното блокиране на заседанието от трите системни формации - БСП, ДПС и ГЕРБ,, става ясно, че няма ресурс в парламента да се излъчи правителство на промяната.

Иванов все пак изрази мнение, че преди връчването на третия мандат трябва да има и нов кръг от консултации. "Нормално е да има нов разговор, той върви не за кандидат за премиер, а с парламентарните групи. По усмотрение на президента е как ще подходи", посочи той.

По конституция президентът няма срокове, в които да връчи мандатите на първата и втората политическа сила, но те трябваше да му отговорят в 7-дневен срок дали ще се опитат да съставят кабинет. ГЕРБ и "Има такъв народ" върнаха мандатите си и сега предстои президентът да връчи третия и последен мандат. Сега вече той има срок, в който трябва да го направи – до седмица след връщането на втория. Неофициалните очаквания са той да отиде при БСП, но да не бъде реализиран и държавният глава да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България