Христо Иванов: Цачева ще имитира реформа тук, а Захариева ще замазва в Брюксел

Цацаров трябва да подаде оставка, заради собствените си твърдения по ЦУМ-гейт

Христо Иванов: Цачева ще имитира реформа тук, а Захариева ще замазва в Брюксел

Дублирането на ресор "Правосъдие” в новия кабинет е малко унизително за новия правосъден министър Цецка Цачева, очевидно премиерът си дава сметка, че тя няма шанс да обяснява навън това, което се случва в България, и затова оставя вицепремиера Екатерина Захариева да прави това. По този начин лидерът на "Да, България” Христо Иванов коментира правителствената конфигурация пред бТВ.

"На г-жа Цачева мандатът е да прави всичко друго, но не и необходимите реформи. Цачева ще крепи статуквото тук, а г-жа Захариева ще обяснява какви успехи имаме навън”, каза той.

По думите му Екатерина Захариева е отказала да бъде отново правосъден министър, защото това би означавало "да не пипаш Цацаров и да имитираш реформи”. Затова и в крайна сметка я склонили на следната конфигурация: "Едната няма да прави реформите, другата ще замазва в Брюксел”.

Иванов отбеляза, че познава Цачева и "оставена на себе си” тя би тръгнала в правилната посока, но е "получила инструкции” да не пипа властта на главния прокурор Сотир Цацаров и да му помага за овладяването на нови позиции в съдебната система, включително при избора на нов председател на Върховния административен съд.

"Не става дума за мои идеи, не става дума за някакви идеи, които "Да, България” е измислила Това са неща, които се искат от евроекспертите. Или имаме реформа на прокуратурата, или всичко, което правим в съдебния сектор може да е много хубаво, но няма да е съдебна реформа”, подчерта бившият правосъден министър и настоящ партиен лидер.

По думите му борбата с корупцията е невъзможна без премахването на усещането за недосегаемост на определени лица от бизнеса, политиката и публичния живот. "В България има недосегаеми и всички останали, което са оставени да се оправят кой както може. Прокуратурата е инициатор на наказателното преследване, от нея зависи дали тази недосегаемост ще спре”, подчерта Христо Иванов.

Според него акциите на държавното обвинение след "ЦУМ-гейт” са кампанийни и "във връзка с необходимостта на г-н Цацаров да замаже огромния си гаф” при срещата с бизнесмени. "ЦУМ-гейт” е знак за дълбоката корупция на българското управление, че има едни хора, на които не им пука какви са им задълженията”.

Иванов смята, че даже версията на обвинител №1 и на посредника за срещата Георги Гергов (че издателят на в.”Сега” Сашо Дончев е дошъл с три листа конкретни искания към главния прокурор) е достатъчна за да се иска оставката на Сотир Цацаров: "Когато си обект на натиск, трябва да има реакция, не може да кажеш "Аз не се поддадох”.

Иванов подчерта, че е изначално недопустимо главен прокурор да се среща с хора, които са обект на интерес от страна на държавното обвинение, а е "гузно поведение” да не се допусне и проверка на твърденията за натиск.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?