Христо Иванов: Цацаров ще трябва да каже за какво му е безконтролността

"Прокуратурата няма да отговори на мен, но може би ще й се наложи да отговаря пред международна експертиза”

Христо Иванов, сн. БГНЕС

Все повече трябва да говорим за реформа на прокуратурата . На главния прокурор Сотир Цацаров ще му се наложи да каже за какво му е неговата безконтролност. Това коментира пред Нова телевизия в неделя бившият правосъден министър Христо Иванов.

Той формулира и серия риторични въпроси, които чакат отговор от главния прокурор.

„Трябва да обясни и дали я е използвал в аферата „Костинброд” и за какво, използва ли я в срутването на КТБ и как я използва за разследването. Как беше използвано всичко това в случая с тефтерчето на Филип Златанов, което беше по толкова срамен начин заметено? Какво се случи със записите на разговорите между Румяна Ченалова и Владимира Янева? Какво се случва сега с историята около министър Петър Москов.  Това са изключително тежки въпроси, на които прокуратурата трябва да отговори”,каза Иванов.

 „Прокуратурата няма да отговори на мен, но може би ще ѝ се наложи да отговаря пред международна експертиза”, продължи той. И припомни как след разговор с германския канцлер Ангела Меркел през декември премиерът Бойко Борисов „излезе и каза, че му е хрумнало, че в България трябва да дойдат международни експерти, които да погледнат какво се случва в прокуратурата”.

Толерирането на свръховластен главен прокурор става все по-нетърпимо – това е мнението на партньорите на България от Европейския съюз и НАТО и това ще бъде отразено в предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия, който се очаква да излезе следващата седмица, каза бившият правосъден министър.

По думите му, все повече трябва да говорим за реформа на прокуратурата, която трябва да работи в обществен интерес.

Христо Иванов призова депутатите за сериозно отношение и воля за справяне с тази безконтролност в прокуратурата, когато следващата седмица разглеждат внесените с подписка в парламента от Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" предложения за конституционни промени, свързани със статута на главния прокурор.

"Докато не ликвидираме проблема, главният прокурор е безконтролен," каза той и призова гражданите и парламентаристите: "Погледнете проблема в очите".

Иванов е оптимист, че това може да се случи, понеже все повече граждани разбират, че овластяването на главният прокуро е системен проблем, който пречи на развитието на демокрацията ни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?