Христо Иванов: Управляваната по кьошетата държава трябва да се разруши

Искам България никога повече да няма главен прокурор, който да е над демократичните стандарти, заяви лидерът на "Да, България"

Христо Иванов: Управляваната по кьошетата държава трябва да се разруши

Клатя държавата, която се управлява по кьошета и кафенета, тая държава трябва да бъде разрушена и никога повече в нея да няма главен прокурор, който да е над демократичните стандарти и да ги надскача. Това коментира лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов пред бТВ в неделя по повод скандала "Цацаров - Дончев – Гергов" и отказа на мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) да провери фактите около скандалната среща, което подкрепи главния прокурор и смята, че скандалът е политически сценарий за дестабилизация на държавата от страна на останалите извън парламента партии и най-вече тази на Иванов.

"Няма значение какво пише в закона, те сядат по някакви кьошета, пият кафета и това наричат държава. Тази държава аз наистина я клатя. Това го правя с абсолютното съзнание, че ако в България ще имаме държава със закони, тази държава с кьошетата и кафетата трябва да бъде разрушена", каза Иванов.

Той коментира и думите на председателя на етичната комисия на прокурорската колегия Ясен Тодоров, който каза, че Цацаров обясни. в личен разговор на колегите си какво се е случило на срещата му с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев.

"Да, пак на неформална среща", каза в неделя Христо Иванов. "Тези хора смятат, че държавата може да се управлява на неформални срещи, в които няма значение кой от коя власт е и няма разделение на властите. Няма значение дали си от БСП или ГЕРБ, защото всички са в далаверата", допълни партийният лидер. Той определи фигурата на Гергов като "кръвосмешението на леви и десни".

Същото мислене произвело и скандала "Яневагейт". "Две от участничките по тези дългогодишни кафета седнаха и се записаха, не знам коя кого записа. Това изтече и Сотир Цацаров трябваше отново да замазва и да отказва проверка", отбеляза Иванов. Той като министър е настоявал за проверка на фактите и по думите му това му е изяло главата. Според него всичко е ставало със знанието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

За срещата "Цацаров - Дончев - Гергов" Иванов коментира още, че "Сотир Цацаров заявява, че е бил обект на натиск от страна на Сашо Дончев, но по никакъв начин не е доказал твърденията си и така показва, че има какво да крие за срещата в ЦУМ".

Попитан от водещата на предаването кого вижда като се погледне в огледалото, Иванов обяви, че това е неговата кауза и всички, които са за "Да, България". След допълнение от водещата дали не вижда Дончев, бившият правосъден министър заяви: "В това да виждаш в огледалото Сашо Дончев има интересни факти – той излиза с името си и казва конкретни неща. Излезе и пое отговорност. Защо го обвиняват, че лъже, но не го проверяват – защото са гузни, защото се крият".

Той посочи, че обявената от Цацаров версия за натиск върху него от страна на Сашо Дончев е е не по-скандална от твърденията на бизнесмена, че е бил заплашван заради издавания от него вестник "Сега".

Иванов отрече Сашо Дончев да финансира партията му "Да, България”, като посочи, че ако главният прокурор действително е имал такава информация, със сигурност е щял да действа по нея.

"В Етичния кодекс на българския магистрат пише, че всеки магистрат трябва да съобщава за натиск. На кого е съобщил Цацаров? Трябва да даде отговор, а не да се крие като плъх”, коментира още лидерът на "Да, България" и попита защо няма досъдебно производство срещу Дончев, след като е оказвал натиск над главния прокурор.

"Аз не искам да унижавам главния прокурор, аз искам в България никога повече да няма главен прокурор, който да е над демократичните стандарти и да ги надскача", заяви Иванов.

Според него изслушването на главния прокурор пред парламента даже и с последните промени ще си остане формално, защото няма механизъм, с който да му бъде търсена отговорност.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?