Христо Иванов: ВСС е трансмисия за търгуване на дела

Правосъдният министър смята, че главният прокурор ползва съвета за свои задачи

Христо Иванов: ВСС е трансмисия за търгуване на дела

"Висшият съдебен съвет (ВСС) се е превърнал в трансмисия на търговията с дела."

Това обяви правосъдният министър Христо Иванов пред Нова телевизия ден, след като временната анкетна комисия за конституционни промени отхвърли текстовете, предвиждащи фактическото начало на съдебната реформа.

Депутатите отхвърлиха предложенията с гласовете "против" на БСП, ДПС, "Атака" и АБВ не без помощта и на двама представители на Реформаторския блок, които отсъстваха от заседанието.

"В момента маските падат. Има различни политически опции за това какво ще се случи. Нека да видим дали в Народното събрание ще надделее политическата отговорност или политиката на блатото", демонстрира разочарованието си министърът.

Той обясни, че предлаганите от управляващите конституционни промени, които бях отхвърлени от ресорната анкетна комисия във вторник, ще влязат за обсъждане в пленарна зала до края месеца.

"Тази реформа е на баир лозе. Но моята задача е тя да стигне докрай", коментира по този повод Иванов в сряда, давайки си сметка, че "в този парламент, за съжаление, няма да надделеят аргументите, а политическите сделки".

По думите му в българската съдебна система функционира "една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници", която предлаганата реформа цели да разбие чрез промяна на модела.

"Правилата ще се променят, когато на върха на съдебната власт има хора, които носят отговорност за провалите. Ако сега сменим А с Б, то Б ще е по-лош или със същото качество, затова трябва да се смени модела", обясни за пореден път Иванов.

Той не пропусна отново да се конфронтира с главния прокурор Сотир Цацаров, който отвори открит фронт срещу законовите предложения на правосъдното министерство, споменавайки, че ръководителят на държавното обвинение ползва ВСС, за да решава свои задачи.

"Предлаганата съдебна реформа е сериозно разбъркване на картите. Аз никога не съм вярвал, че ще стигнем толкова далече, макар че политическият баланс, при който се случва това е много сложен", продължи министърът.

Попитан дали има доверие на депутатите от ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов, че действително подкрепят съдебната реформа, Иванов посочи: "Абсолютно и съм много благодарен за всяка подкрепа, която получавам".

В коментар за призива на бившия служебен премиер и настоящ съветник на ДПС по конституционните промени Георги Близнашки да си подаде оставката, правосъдният министър каза ще предприеме тази стъпка, ако се изчерпат всички възможности да се осъществи реформата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?