Христо Комарницки: Предстои Титанична битка на Статуквото за отстояване на Територията

Христо Комарницки, сн. БГНЕС

Коронавирусът беляза неизличимо 2020 година. В същото време пандемията бе оправдание и прикритие за вземането на знакови политически решения. На прага между 2020-а и 2021-а Mediapool се обърна към изявени личности от различни професионални сфери. Днес е редът на известния карикатурист Христо Комарницки, който всеки ден твори за в-к "Сега" и издава сатиричния вестник "Прас Прес. Комара неуморно жужи в ухото на властта повече от две десетилетия. Сега той отговоря на въпросите на Mediapool.

Коронавирусът изненада всички и обсеби 2020 година. Покрай него се роди терминът "новото нормално", с което трябва да свикнем да живеем. Но може ли да се окаже, че коронакризата ни е върнала към някои позабравени "стари" и по-важни неща?

Ако трябва да търсим положителното, както казваше г-н СакскобургГотски, предполагам, че благодарение на пандемията, локдауните и карантините много хора преоткриха дома и семейството си, преосмислиха приоритетите и ценностите си. За живелите преди 1989-а, "новото нормално" сигурно е римейк на добре познатия, но позабравен соц + модерни технологии и домашен офис. Съмнявам се, че това ще доведе до трайни промени в ценностната система. При първа възможност всички ще се върнат колкото могат по-бързо към старата нормалност и бързо ще забравят.

С кои други събития, процеси, личности или скандали ще запомните 2020 година?

Годината изобилстваше от скандали и събития, но когато се замислих коя е думата на 2020, която най-добре я изразява, това не беше нито "коронавирус", нито "пандемия", нито "протест". За мен фразата на годината е репликата на г-н Доган от събитията в Росенец "Да, добре." Тя се отнася еднакво и напълно адекватно към всичко.

В България има огромна корупция! Да, добре.

Няма ефективно правосъдие, съдебната система не работи! Да, добре.

Няма свобода на печата и медиите! Да, добре.

Така повече не може! Да, добре.

Така ще запомня 2020-а.

Какво ще е тяхното продължение или развитие през 2021-ва?

Надявам се до средата на следващата година да кажем сбогом на вируса, но скандалите ще продължат да ни връхлитат до края ѝ. Неизбежно е - очаква ни поредица от избори, за многото случайници в политиката ще бъде въпрос на оцеляване. Титаничната битка на Статуквото за отстояване на Територията - такава ще бъде 2021-ва. Кастингът за намирането на новия Борисов ще е другото рейтингово риалити-шоу.

Коронакризата беляза и политиката тази година. Как се справиха управляващите с нея?

Никак. Жалко е, че и тя не успя да се справи с тях. Раздвоен между желанието да угоди на различни групи от населението, и необходимостта да предприеме твърди мерки срещу разпространението на пандемията, Борисов не посмя да направи както трябва нито едното, нито другото.

Тази управленска кататония остави огромно празно пространство за разпространение както на вируса, така и на всевъзможните конспиративни теории, слухове, спекулации и фалшиви новини, които рамо до рамо поразяват българите с нарастваща ефективност.

2020-та бе и поредна година на протести. С какво по-различно ще ги запомните, ще оставят ли по-траен отпечатък от друг път и какъв ще е той?

Тазгодишните протести бяха уникални с това, че за пръв път от много години не бяха организирани, инспирирани, манипулирани от нито една голяма политическа сила. В този смисъл се доближаваха много до идеята за автентично гражданско (противо)действие срещу произвола на една безконтролна и морално деградирала власт. За съжаление, голяма част от обществото предпочете комфорта на дивана и не подкрепи това усилие, което помогна на управляващите да омаломощят протеста.

Оттук нататък енергията на протестиращите ще се трансформира в политическа чрез различни партии и формации, остава ни да си мечтаем поне част от идеите на протеста да стигнат до пленарната зала. 

2021-ва ще е година на избори. Очаквате ли те да променят досегашното статукво и в каква посока?

Не очаквам, само се надявам. Промяна може да има единствено, ако достатъчно голяма част от избирателите я пожелае. За съжаление, моите любителски социологически сондажи не регистрират наличието на желание за промяна. Разбира се, ще има козметични промени, смяна на изхабени фигури, лица и задници с други продукти на родната политическа пластична хирургия. Но това няма да доведе до качествена промяна на статуквото, а посоката надолу най-вероятно ще се запази.

Ако Борисов успее да изгуби изборите напролет, Гешев за една нощ ще се преобрази в най-яростния му обвинител. Няма да се учудя, ако станем зрители на зрелищни арести и обиски на живо.

Вашите очаквания, надежди, страхове за 2021 година?

Tази година свали летвата толкова ниско, че всички ще са доволни, ако следващата просто не прилича на нея. Очаквам дълго и мъчително стиковане межу новата нормална реалност и естествения стремеж към стария начин на живот отпреди коронавируса.

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?