Христо Ковачки даден на прокуратурата за източване на Общинска банка

Столичното кметство вдига капитала на кредитната институция с апорт на сгради

Христо Ковачки даден на прокуратурата за източване на Общинска банка

Осъденият за укриване на данъци бизнесмен Христо Ковачки е източвал Общинска банка и прал пари чрез свои фирми. Два от случаите вече са предадени на прокуратурата, като предстои внасянето и на още документи. Това е показал одитът на “Ърнст енд Янг”, който обхваща периода от януари 2010 г. до ноември 2011 г. Констатациите от одита бяха представени от общинския съветник Орлин Алексиев от ГЕРБ, изпълнителния директор на банката Сашо Чакалски и председателя на надзорния съвет Стефан Ненов.

Общинска банка е работила изцяло в интерес на миноритарния акционер Христо Ковачки и е била умишлено ощетявана, като с парите бизнесменът е финансирал собствената си партия “Лидер”, каза Алексиев.

 

В изявление до медиите Ковачки определи отправените му обвинения като безпочвени и противоречащи на реалните резултати на финансовата институция. Той заявява още, че екипът на банката е бил насилствено подменен в момент, в който тя е бележела ръст.

 

Над 20 фирми, свързани с Ковачки, са получили кредити за около 26 млн. лв., посочи Чакалски. По думите му всичките заеми на Ковачки се обслужват в момента. Кредитният портфейл на банката е 370 млн. лв., като от тях заемите с просрочия над 90 дни са 12.5%.

В документацията на банката тази свързаност не е била посочена, което е нарушение разпоредбите на БНБ, посочи Стефан Ненов. Централната банка са установила лошото управление още през 2007 г. и е поставила кредитната институция под особен надзор. Въпреки това през следващите 5 години мениджмънтът системно е нарушавал правилата и умело е прикривал злоупотребите, каза Алексиев.

Продажба на имоти на завишени цени

Другото провинение на Ковачки е, че банката е купувала имоти от негови фирми на многократно завишени цени, посочи Алексиев. Два от тези случаи вече са предадени на прокуратурата, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По този начин банката е била източвана, каза Орлин Алексиев. В нарушения на закона големи суми по кредитите са усвоявани на каса, като са погасявани по същия начин. Това буди съмнение за произхода на средствата, каза Алексиев. По думите му фирми без дейност, т.нар. “пощенски кутии” са получавали кредити, а след това са пренасочвали средствата към други лица, свързани с Христо Ковачки.

Част от мениджмънта на банката е бил пряк съучастник в злоупотребите, са установили още одиторите, посочи Алексиев.

Група от фирми, близки до Ковачки, са извършвали почти всички странични услуги на банката. Това е една от причините Общинска банка да има едни от най-високите оперативни разходи в банковата система, каза Алексиев.

Ефектът е загуба от 11.4 млн. лв. за 2011 г.

Ефектът от всичкото това е, че банката приключва 2011 г. на загуба от 11.4 млн. лв., каза Сашо Чакалски. Това се дължи на начислените провизии за обезценка на активите, вследствие на наследения кредитен портфейл и прикриване на реалното състояние на банката по времето на управлението на Ковачки, допълни той.

Въпреки това по думите на Чакалски банката запазва отлична ликвидност и и добри пазарни дялове. Капиталовата адекватност на банката е 14.5%.

Преструктуриране на банката

Фирми на Христо Ковачки държаха контрола в Общинска банка до ноември 2011 г., въпреки че притежаваха миноритарен пакет акции от над 25%. Той изгуби управлението на банката след като се намеси БНБ и стана възможно изменението на устава на дружеството.

Така управлението беше поето от мажоритарния собственик е Столична община, която държи над 67% от акциите. Беше назначено ново ръководство. Вече е направено преструктуриране на банката. Уволнени са всички директори на дирекции, личните шофьори на висшия мениджмънт на банката и по-голямата част от секретарките им. Закрити са и пет клона, като предстои съкращаване на всички губещи, но и откриване на нови, каза Сашо Чакалски. Така в момента банката има 53 клона и 41 изнесени места в страната.

Два и половина пъти са намалени възнагражденията на надзорния съвет на банката, каза Стефан Ненов без да посочи какви суми получават в момента. Въведени са лимити за представителни разходи на управителния съвет и надзорния съвет.

Предстои продажбата на 30 автомобила на банката, които са обслужвали клоновата ѝ мрежа, каза Чакалски.

София вдига капитала на банката с апорт, няма да я продава

Предстои Столичният общински съвет да вземе решение за увеличаване на капитала на банката с 11.4 млн. лв., какъвто е размерът на загубата, каза Орлин Алексиев. Увеличението ще стане с апорт на сгради, посочи той.

Не е ясно дали миноритарният акционер Христо Ковачки ще участва. “Съмнявам се, че ще участва”, предположи Алексиев, аргументирайки се с тежкото състояние на фирмите.

Общинска банка няма да се продава, каза още Алексиев. Причината е, че в момента пазарът не е добър за приватизация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?