След като ВКС върна делото за ново разглеждане

Христо Ковачки оправдан за втори път от Апелативния съд

Христо Ковачки оправдан за втори път от Апелативния съд

Софийският апелативен съд (САС) за втори път оправда енергийния бос Христо Ковачки, обвинен за данъчни престъпления в размер на 16.7 млн. лева, съобщиха от съда в петък.

Втората инстанция вече веднъж прие за невинен бизнесмена, но впоследствие Върховният касационен съд (ВКС) върна казуса за ново разглеждане, заключвайки, че апелативните съдии са допуснали противоречия в решението си.

Ставаше въпрос за констатация на САС, че във фирмите на Ковачки е била създадена една добре организирана система за укриване и избягване плащането на данъци в особено големи размери, чрез приспадане на неследващ се данъчен кредит.

Успоредно с това в решението пишеше, че нямало данни Ковачки да е имал каквото и да е отношение, защото, въпреки че осъществявал стратегическо ръководство и управление на фирмите, той се е интересувал предимно от финансовия резултат.

"Това са два противоречиви извода, които взаимно се изключват – ако подсъдимият се е интересувал само от финансовия резултат, за да упражнява стратегическото ръководство на фирмите си, то той е следвало да познава баланса им. А така данъчен кредит в размер на 16 781 960,72лв., не може да остане незабелязан и Ковачки да е останал без "каквото и да е отношение" към него", аргументира се ВКС през септември м.г.

След повторното разглеждане на втора инстанция обаче, апелативните съдии Петя Шишкова, Христина Михова и Татяна Грозданова отново са стигнали до становището, че прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства, за да докаже вината на Ковачки. Решението им не е окончателно и може да се обжалва пред ВКС.

Енергийният бос бе осъден на 3 години условно през април 2011 г., но САС изцяло го оневини година по-късно. През цялото време прокуратурата твърдеше, че са безспорно доказани над 80 фиктивни сделки чрез 4 фирми на Ковачки между 14 февруари 2005 г. и 14 септември 2006 г. и между 16 октомври 2006 г. и 14 юли 2008 г.

Според обвинителния акт, внесен в съда от бившия говорител на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска, фирмите на Ковачки източвали ДДС след всяка от въпросните фиктивни сделки, като данъкът бил описван като платен в общо 87 неверни декларации пред данъчните.

От защитата на подсъдимия твърдяха по време на цялото дело, че са представени достатъчно доказателства, че всички сделки са били реално извършени, а договорените стоки – доставени.

Сред въпросните предмети, смятани от обвинението за несъществуващи, бяха ножица с ДДС за над 80 000 лева, палмово масло с ДДС за над 8000 лева, заваръчна машина с ДДС за над 101 000 лева, миячни машини, банциг, фрези, бормашини, бензиноколонка, електрожени, климатични системи, замразени пилешки четвъртинки, говежди джолани, пуешки бутчета, говеждо шкембе и много други.

Разследването срещу енергийния бос започна в края на октомври 2008 г., като първоначално му бе наложена рекордната по онова време парична гаранция от 300 000 лева. Впоследствие съдът я намали до 200 000 лева, като в крайна сметка стигна до най-леката мярка – "подписка".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?