Христо Марков от СДС се отказа от премията си като олимпийски шампион

Синият депутат Христо Марков, който е олимпийски шампион на троен скок, обяви в сряда, че връща картата, с която получава премии като олимпийски шампион. С този акт Христов изрази своята солидарност с медалистите, които не получават подобни премии и протестира срещу нежеланието на управляващите да гласуват вече три години промени в Закона за физическото възпитание и спорта, с които се дава право на повече медалисти да получават ежемесечното възнаграждение.

Премията е в размер на 500 лева и се получава от всички български олимпийски шампиони от миналата година.

По-рано днес по предложение на парламентарната група на СДС, Народното събрание включи в седмичната си програма обсъждането на второ четене на промените в закона за спорта.

В момента премии получават само олимпийските шампиони, а се предлага те да бъдат давани на всички олимпийски медалисти, на световните и европейските шампиони след прекратяване на спортната им дейност, разясни Марков в парламента в сряда. Той подчерта, че поправките в закона ще позволят премиите да са в размер на 3 минимални работни заплати за олимпийските шампиони, като сребърните медалисти от олимпиади и световните шампиони да получават 80% от тази сума, бронзовите медалисти от олимпиада - 70%, а европейските шампиони - 50%.

Според синия депутат, разширяването на кръга от получаващи премии спортисти няма да натовари държавния бюджет, защото се предвижда сумите да се изплащат от приходите от тотото и се равняват на 2% от издръжката на администрацията на спортния тотализатор.

Христо Марков разкритикува и спортния министър Васил Иванов - Лучано, който не изпълнил поетия ангажимент този въпрос да бъде обсъден приоритетно в парламента.

Споделяне

Още от България