Христо Мутафчиев "няма да им стъпи" в Гърция, Ангел Кунчев сред първите на Кулата

Христо Мутафчиев "няма да им стъпи" в Гърция, Ангел Кунчев сред първите на Кулата

"Бил съм в Гърция. Няма да им стъпим", обяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев и дръпна гневна тирада срещу българите, които масово се завтекоха на море в Гърция още в първия ден след отпадането на карантината и пред граничните пунктове се извиха километрични опашки.

"Аз ще почивам на българското Черноморие и ще подкрепя българския туризъм. Не защото съм шовинист. Ще го подкрепя за сметка на византийците, които ни мразят и в червата и са готови не само да ни излъжат, ами да ни купят и да ни продадат на майките си", заяви Мутафчиев във вторник сутринта пред Нова телевизия.

"Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. Защото парите, които получиха половината от тези, които видяхме на другата опашка за Гърция, са хора, на които държавата със сигурност е помогнала заради Covid-19. Получили са пари най-вероятно от държавата, защото семействата им най-вероятно са останали без работа", продължи той.

Актьорът, известен като публичен поддръжник на ГЕРБ, каза, че проблемите в черноморските ни курорти са преекспонирани и причините те да бъдат масово избягвани от българските туристи са други: "Проблемът е с манталитета на българина. Не е нито с природата, нито с хотелите. Нашите хотели са наистина далеч по-чисти от гръцките. Смея да го твърдя. Аз почивам редовно на едно и също място вече пета година със семейството си. И досега за миг не съм се оплакал. Бил съм и в Гърция. Няма да им стъпим".

"Туризъм и почивка под строй не може да се прави. Това, което искаме да постигнем с колегите и кампанията "Преоткрий България", е да накараме хората наистина да преоткрият страната ни. Ние имаме чудесна природа, услугите са ни на достатъчно високо ниво и всички колеги се стараят", каза Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в студиото на Нова телевизия.

По думите му секторът е поставен в изключително трудно положение. Сезонът можел да не се случи изобщо. "Всички наши колеги са на мнение, че българският турист е най-добрият такъв, защото ние почиваме истински. Ние не сме като западноевропейците, които са планували почивката и бюджета си още преди година", казва Хаджиев.

В понеделник над 15 хиляди туристи са влезли в Гърция само през граничния пункт "Кулата" за първите шест часа след отпадане на седемдневната карантина, наложена от южната ни съседка.

Над 3000 са били превозните средства, преминали през гранични пункт. Единици са били тествани от гръцки лекари за коронавирус, съобщиха от Гранична полиция.

Същия ден и премиерът Бойко Борисов се възмути, че българите са избрали Гърция.

"Редно ли е да даваме пари, а платежоспособните българи да отиват в Гърция? Ние даваме пари – ето 60/40, но диалогът е с хората – те трябва да рекламират. Избирайки други туристически дестинации, българите протестират".

Доц. Кунчев също пое към гръцкото море

На този фон една от основните фигури на борбата с коронавируса - главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, бе засечен във вторник сутринта на опашката на границата при Кулата.

В спортно-елегантен стил и доцентът чакаше да премине през постовете, предава врачанският сайт "Зов нюз", който е получил снимките от свои читатели. Ангел Кунчев не отговаря на личния си телефон, а от здравното министерството казаха, че той е в отпуск. Доц. Кунчев стана една от най-разпознаваемите публични личности поради участието си Националния оперативен щаб срещу коронавируса.

Коментарът на Христо Мутафчиев за Гърция предизвика незабавен отзвук и във Фейсбук се появи колаж, изобразяващ потреса на гърците от съобщението, че именитият български актьор тази година няма да летува в страната им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?