Христо Мутафчиев промени мнението си за затварянето на театри

Христо Мутафчиев при посещението си в театъра в Кърджали, сн. БГНЕС

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев смени мнението си за закриването на театрални сцени, които не покриват финансовите изисквания на Министерството на културата, и в неделя обяви, че като синдикална организация Съюзът на артистите в България няма да позволи подобно нещо. Това стана след среща с творческия състав на театрално-музикалния център в Кърджали, посветена на финансовите му проблеми.

Новата позиция на Мутафчиев идва дни, след като актьори от Народния театър "Иван Вазов" поискаха оставката му като председател на Съюза на артистите в България заради "подмяна на каузите на организацията с тяснопартийни интереси". Той предизвика силното недоволство на гилдията с изказването си, че ако театрите не покрият финансовите изисквания на Министерството на културата, те трябва да бъдат разпускани, а театрите да се превърнат в открити сцени, където да гастролират само пътуващите трупи.

Мутафчиев бе в Кърджали с Николай Станчев от управата на съсловната организация и юрисконсулта Нина Антова за да чуят проблемите на артистите и да се предприемат адекватни мерки. "За да не се стига отново до дългова спирала, което би довело до страхове, притеснения и проблеми, свързани със съществуването на театъра", каза Мутафчиев, цитиран от БТА.

Според него проблемът в кърджалийския театър освен "тежко мениджърски е демографски и свързан с ниската покупателна способност на хората в областта". Той обаче не е сред четирите "спрягани" театъра в страната в дефицит, допълни председателят на Съюза на артистите.

Мутафчиев посочи, че един от повдигнатите въпроси на срещата е забавяне на трудовите възнаграждения и още в понеделник ще бъде поискано обяснение от Министерството на културата защо се случва това. От съюза ще настояват също да бъде обявен конкурс за директор на театъра, след като от април 2015 г. длъжността се заема от временно изпълняващ.

На срещата с кърджалийските артисти са направени и три предложения, които САБ ще разработи и ще публикува на интернет страницата си. Това са инициирането на национална кръгла маса, на която да бъдат обсъдени нещата от театралната реформа; допитване за необходимостта от Закон за театъра при наличието на Закон за закрила и развитие на културата; и не на последно място - предложение за забрана в някои нормативни актове за временно изпълняващ длъжността "мениджър на театър".

Споделяне

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?