Хроничното недоспиване на служителите в САЩ струва милиарди долари

Хроничното недоспиване на американските служители струва на работодателите им милиарди долари. До този извод са стигнали учени от Медицинския факултет на Харвард, пише вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Според изследователите липсата на сън води до намаляване на производителността и до това, че всяка година американските компании губят около 63,2 милиарда долара. Проблемът е, че хората ходят недоспали на работа, но не са в състояние добре да изпълняват задълженията си.

Според Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията на САЩ 30 процента от работещите американци - 40,6 милиона души - редовно не се наспиват. Много големи компании започнали да разбират, че това недоспиване им излиза много скъпо и организирали "курсове за съня" - лекции и занимания, на които специалисти обясняват на работниците колко е важно да са се наспали.

Миналата година повече от 2,6 милиона служители на най-големия в щата Уисконсин медицински център, намиращ се в град Орора, са минали шестседмичен онлайн курс за борба с безсънието, разработен от компанията "Джонсън и Джонсън". Участниците в програмата трябвало да си водят "дневник на съня", въз основа на който след това всеки получавал индивидуални препоръки.

Такива програми решили да приложат и големи компании като "Голдман Сакс" и "Проктър енд Гембъл". Напоследък основни клиенти на подобни курсове са служителите в инвестиционни банки.

Някои фирми са поставили в офисите си специални лампи, регулиращи съдържанието в организма на хормона мелатонин, който отговаря за съня. От канадската компания "Лайтбук", която произвежда такива лампи, казват, че първоначално те били предназначени за хокеисти, за да им помогнат да се справят при пътувания със "синдрома на смяната на часовите пояси", но сега вече все по-често идват поръчки и от големи компании.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?