Хронология на намеренията за пенсионна реформа

17 септември 2009 Социалният министър Тотю Младенов съобщава, че в социалното министерство се обмисля изравняване на пенсионната възраст между мъжете и жените. Идеята предизвиква острата негативна реакция на синдикатите.

18 септември 2009 Социалният министър Тотю Младенов обявява, че в условия на криза няма да се правят никакви реформи в пенсионната система и възрастта за пенсиониране няма да се променят през 2009 и 2010 година.

24 септември 2009 Към министъра на труда и социалната политика започва да работи Консултативен съвет по пенсионна реформа, съставен от експерти, който да очертае визията на бъдещите промени в пенсионната система.

22 декември 2009 Социалният министър Тотю Младенов съобщава, че пенсионната възраст ще се повишава плавно по десетгодишен график след 2011 година.

25 януари 2010 От социалното министерство представят пакет от мерки, които да залегнат в бъдещата пенсионна реформа. В тях има два варианта за повишаване на стажа и възрастта за пенсия. Първият предвижда вдигане на стажа с три години наведнъж от началото на 2012 година без да се увеличава пенсионната възраст. Вторият вариант предвижда повишаване възрастта за пенсиониране за жените от 2012 година с четири месеца за всяка календарна година до достигане на 63 през 2019 година, а от 2021 година едновременно увеличение на пенсионната възраст за мъжете и жените с четири месеца на година до достигане на 65-годишна възраст. Като по-приемлив се очертава първият вариант, защото не предвижда вдигане на възрастта.

15 февруари 2010 Правителството обявява, че пенсионната реформа в частта ѝ за повишаване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране се отлага за след 2012 година, тъй като на дневен ред е здравната реформа. Решението е обявено след заплахи от синдикатите да организират стачки и на фона на задаващи се протести срещу здравната реформа.

5 май 2010 Социалният министър Тотю Младенов представя вариант на пенсионната реформа, предвиждащ вдигане на осигурителния стаж за пенсия с три години за трета категория труд от средата на 2011 година и удължаване на преходния период за ранно пенсиониране през НОИ до 2012 година.

20 юли 2010 Синдикатите напускат тристранния диалог заради готвеното шоково увеличение на стажа за пенсия с три години наведнъж от средата на следващата година.

23 юли 2010 След среща на синдикатите с премиера Бойко Борисов става ясно, че пенсионната реформа отново се отлага и омекотява. Социалният министър Тотю Младенов заявява, че вдигането на стажа ще става плавно.

4 август 2010 Правителството приема промени в Кодекса за социалното осигуряване, които предвиждат стажът за пенсия при трета категория да се вдига с по една година от 2011 до 2013 година. А за работещите при първа и втора категория труд възрастта за пенсиониране да се повишава плавно от началото на следващата година с две години.

16 септември С гласовете на ГЕРБ и “Атака“ въвеждането на по-тежките условия за пенсиониране за всички категории труд от следващата година е подкрепено от парламентарната социална комисия. КНСБ започва подписка за оттегляне на предложените от управляващите промени за пенсиониране и подготвя протести.

5 октомври 2010 Притиснат от задаващите се лекарски протести, премиерът Бойко Борисов обявява, че за да се дават събраните пари от здравни вноски за здраве, осигурителната тежест ще бъде вдигната с три процентни пункта от началото на 2011 година. Бизнесът напуска тристранния диалог в знак на несъгласие.

7 октомври 2010 КНСБ организира протест в центъра на София. Социалният министър Тотю Младенов обявява, че промените в Кодекса за социалното осигуряване се изтеглят от парламента и обещава стажът за пенсия да се повишава с по 4 месеца годишно и не от догодина. Изтегленият от парламента вариант на КСО предвиждаше нужният стаж за трета категория труд да се увеличава с три години през 2011, 2012 и 2013 година и да стане 40 години стаж за мъжете и 37 години за жените.

10 октомври 2010 Министрите Тотю Младенов и Симеон Дянков склоняват бизнеса да се върне в тристранния диалог. Синдикатите и работодателите се съгласяват увеличението на осигурителната вноска да бъде с 2 процентни пункта.

12 октомври 2010 Синдикатите си тръгват сърдити от тристранка, след като Дянков обявява, че увеличението на осигурителната вноска може да бъде само с 1.5%, но при условие, че повишаването на стажа за пенсия за работещите в тежки условия започне още от 2011 година.

15 октомври 2010 В отсъствието на синдикатите правителството и бизнесът се споразумяват осигуровките от догодина да се повишат с 1.8 пункта, а вдигането на стажа за пенсии да започне плавно от 2013 година с по четири месеца на година.

20 октомври 2010 Премиерът Бойко Борисов разпорежда половин милиард лева, намиращи се по лични сметки на работещите в тежки условия в частните професионални фондове, да бъдат фактически национализирани, като бъдат прехвърлени в планиран от правителството солидарен фонд за ранно пенсиониране към НОИ.

25 октомври 2010 Социалният министър и управителят на НОИ обявяват, че НОИ ще стане титуляр на активите на професионалните фондове. Те представят промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат стажът за пенсия да започне да се повишава от 2015 година с четири месеца годишно до достигането на 37 години за жените и 40 години за мъжете, а от 2024 години да започне вдигане на възрастта с шест месеца годишно до достигането на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Сега мъжете се пенсионират на 63 години, а жените – на 60. Отново от 2015 година се предвижда да започне увеличаване на възрастта за пенсиониране на категорийните работници с шест месеца годишно.

27 октомври 2010 Под натиска на бизнеса, частните фондове и чужди експерти правителството се отказва частично от национализацията и обявява вариант, при който от частните фондове в НОИ се прехвърлят само сметките на хората, които ще се пенсионират в следващите три години.

29 октомври 2010 Финансовият министър се връща на идеята повишаването на стажа за пенсия да започне от началото на 2011 година. Синдикатите напускат диалога. Промените в Кодекса за социалното осигуряване предстои да се пренаписват за пореден път. Предстои и среща на синдикатите с премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?