ХСС потвърди съюза с Меркел след фалшива информация в Туитър

Социалдемократите подкрепят канцлерката в продължаващия спор за миграцията с баварските й съюзници

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел

Християнсоциалният съюз (ХСС) побърза да отрече в петък, че планира да сложи край на десетилетния си съюз с християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел, след като подобна информация се появи във фалшив профил в Туитър, предаде Ройтерс.


Заместник-председателят на парламентарната група на ХСС Ханс Михелбах определи информацията като "глупости" и подчерта, че партията иска да запази съюза си с християндемократите и да съхрани коалицията.


По-рано в профил в Туитър, претендиращ, че принадлежи на германската медия "Хесишер рундфунк", беше публикувана информация, че вътрешният министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер е обявил край на съюза във вътрешно съобщение. Информацията бе цитирана и от Ройтерс. Малко по-късно медията потвърди, че профилът е фалшив, а Ройтерс анулира новината си.


Някои медии в Германия за кратко се хванаха на информацията, публикувана във фалшивия профил, според която премиерът на провинция Хесен Фолкер Буфие от Християндемократическия съюз (ХДС) заявил във вътрешен имейл, че Зеехофер слагал край на съюза между ХСС и консерваторите на Меркел, посочва Асошиейтед прес.


Според говорителя на Меркел Щефен Зайберт има признаци, че съобщението в Туитър всъщност е дошло от автор от сатиричното списание "Титаник".


Подразделението на ХДС в Хесен също потвърди, че информацията е фалшива.


Меркел продължава да е убедена, че е необходимо европейско решение по бежанския въпрос, който разделя нейните консерватори, заяви правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.


Разногласието между нейните християндемократи и баварските им съюзници от ХСС заплашва бъдещето на управляващата ѝ коалиция в момент, когато разделението в Европа по въпроса с мигрантите също достига връхна точка.

Меркел е против идеята Германия едностранно да реформира политиката за убежището, тъй като се страхува, че това може да подкопае солидарността в Европейския съюз. Канцлерката иска да намери решение на европейско ниво по въпроса за незаконната имиграция на среща на върха в Брюксел на 28-29 юни.

Социалдемократите подкрепят Меркел


Междувременно лидерката на германските социалдемократи Андреа Налес подкрепи канцлерката Ангела Меркел в задълбочаващия се спор в правителството по въпроса за миграцията, предаде ДПА.


Налес, чиято партия е коалиционен партньор на Меркел, разкритикува ХСС, който, както се съобщава, заплашва да не се подчини на канцлерката и да овласти полицията да започне да отпраща кандидати за убежище на германската граница, които са регистрирани в други европейски страни.


Налес разкритикува германския вътрешен министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер заради заплахата му да не се подчини на Меркел, ако двамата не успеят да постигнат споразумение до понеделник. Лидерката на социалдемократите каза, че "е почти немислимо да може да бъде намерено решение", ако той действа на своя глава.


Зеехофер е отявлен критик на решението на Меркел да отвори границите на Германия за стотици хиляди кандидати за убежище през 2015 г.


Налес заяви, че премиерът на Бавария Маркус Зьодер от ХСС действа като "умалена версия на (американския президент Доналд) Тръмп".


Според нея евентуално едностранно решение на Германия да върне някои бежанци в съседни държави би създало опасност от разцепление в ЕС.


Тя обвини Зьодер и Зеехофер, че "вземат за заложници цяла Германия и Европа", като предлагат да изпратят полицията на границата, за да отпрати мигрантите, регистрирани като бежанци в други европейски страни.

Мнозинството германци искат по-твърда позиция за имиграцията

Мнозинството германци искат по-твърда позиция по въпроса за имиграцията от тази на канцлера Ангела Меркел, сочи проучване за обществената телевизия АРД, цитирано от ДПА.


Според изследването "Дойчландтренд" на института "Инфратест димап" 62 процента от запитаните смятат, че мигрантите без документи за самоличност трябва да бъдат отхвърляни още на границата.


Шейсет и един процента изразяват подкрепа за спорния план на Зеехофер по границите да бъдат изградени центрове за настаняване на мигранти, където те да остават от пристигането до евентуалната си депортация.


Внушителни 86 процента от запитаните заявяват, че са за по-ефективна система за депортиране на хора с отхвърлени молби за убежище.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа