ХСС-"Свободни избиратели" – новата коалиция в Бавария е факт

Маркус Зьодер (ляво) и Хуберт Айвангер

Консервативната партия Християнсоциален съюз и политическата формация "Свободни избиратели" /СИ/ подписаха споразумението си за коалиционно управление в германската провинция Бавария. Това стана три седмици след изборите за регионален парламент, предаде ДПА.

Двете страни подписаха споразумението днес в Мюнхен, след като снощи договориха съвместна програма за управление.

За по-късно днес е насрочено първото заседание на новия състав на регионалния парламент и на него новият кабинет ще положи клетва.

Утре се очаква парламентът да избере новия регионален премиер, който най-вероятно ще бъде досегашният, Маркус Зьодер от ХСС.

Зьодер и председателят на парламентарната група на ХСС в регионалния парламент в Мюнхен Томас Кройцер подписаха от името на своята партия 60-страничното споразумение за управлението на Бавария. От името на СИ го подписаха бъдещият вицепремиер в регионалното правителство Хуберт Айвангер и председателят на парламентарната група на политическата сила Флориан Щрайбъл.

"Свободните избиратели" получават три министерски кресла в новото регионално правителство: на икономиката, околната среда и културата.

Основен момент в споразумението е значително облекчаване на данъците за семейства с малки деца с до 1200 евро на година и на дете. Новото правителство иска да се съсредоточи върху политиката за опазване на околната среда и значително да намали използването на земи с цел застрояване.

На регионалните избори на 14 октомври ХСС, важен съюзник на канцлера Ангела Меркел, загуби 10 процента от подкрепата си и това го лиши от пълното мнозинство, с което разполагаше дотогава, макар да остана първа политическа сила в Бавария.

Партията реши, че що се отнася до съставянето на правителство, в политическо отношение е по-близо до третата по сила след изборите формация, СИ, отколкото до втората - Зелените.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?