Хуан Гуайдо, "хлапето", което се опълчи на венецуелския президент

Хуан Гуайдо

"Това е едно хлапе, което си играе на политика", казва за него Николас Мадуро. Тридесет и пет годишният депутат Хуан Гуайдо обаче се превърна за броени дни в лицето на венецуелската опозиция и успя отново да мобилизира противниците на президента, които напоследък бяха разделени и отслабени.

Напълно неизвестният, висок, слаб и със спокоен глас Гуайдо стана на 5 януари най-младият председател на парламента. Ще успее ли обаче да остане на поста си и да се справи с товара, който отсега нататък лежи върху раменете му?

През последните години предходните фигури на опозицията, които набраха популярност, като Леополдо Лопес, Енрике Каприлес и Фреди Гевара в крайна сметка изчезнаха от политическата сцена. Лопес бе задържан, а след това поставен под домашен арест, Каприлес бе лишен от граждански права, а Гевара потърси убежище в посолството на Чили в Каракас.

Венецуела "е страна, привикнала с това някой да въплъщава властта и с каудилизма, и в момента се поставя голям товар върху раменете на Хуан (Гуайдо). Промяната не зависи само от него, а от всички", заяви пред Франс прес 32-годишният депутат Хуан Андрес Мехия, който също като Гуайдо е от партията "Народна воля" на Леополдо Лопес.

След като влезе в ролята на лидер на опозицията, този висок мъж с матов тен, който досега нямаше навика да говори много, бързо излезе на светло и придоби политическа тежест.

При изпълнението на функциите си като председател на парламента, който е единствената контролирана от опозицията институция, индустриалният инженер от скромен произход се ползва с подкрепата на генералния секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро (който го определя като "временно изпълняващ длъжността президент), на Съединените щати и на Бразилия, която вече е под управлението на крайнодесния президент Жаир Болсонаро.

В неделя кадрите от арестуването на Гуайдо от венецуелските разузнавателни служби при зрелищна операция насред магистрала, когато той отиваше на политическо събитие, обиколиха света. Час по-късно той беше освободен.

"Ново лице"

Два дни по-късно вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се обади на Гуайдо, за да подчертае "смелото му лидерство" и да изрази "твърдата подкрепа" на Съединените щати за Националното събрание на Венецуела, което те смятат за "единствената легитимна и демократична институция в страната".

Хуан Гуайдо множи акциите срещу чавистката власт (по името на бившия президент Уго Чавес): обещание за "амнистия" за военните, приели да се присъединят към опозицията, призив за демонстрация на 23 януари, предложение за правителство на прехода и официална декларация на парламента, в която Николас Мадуро е окачествен като "узурпатор".

"Едно от основните му качества е формирането на екипи. Той разбира различните позиции и прави всичко възможно да ги превърне в една", казва Хуан Андрес Мехия.

Докато събира подкрепа, Гуайдо изглежда все по-уверен пред публиката.

"Аз съм оцеляващ, а не жертва", обича да напомня Хуан Гуайдо, който е женен и има малка дъщеря, визирайки трагедията в щата Варгас (в Северна Венецуела) от 1999 г, от която излиза невредим.

През декември 1999 г. проливни дъждове предизвикват свлачища в този район на 25 километра северно от Каракас и причиняват смъртта на 10 000 души, по данни на Червения кръст.

По това време Гуайдо живее в този крайбрежен район с майка си и петте си братя и сестри.
"Знам какво е да си гладен", споделя той.

Хуан Гуайдо влиза в политиката през 2007 г. с поколението на студентите, които излизат по улиците на протест срещу покойния бивш президент Уго Чавес (1999-2013 г.).

"Гуайдо е ново лице, разглеждан е като консенсусна фигура от умерените и е уважаван също и от радикално настроените заради активното си участие в демонстрациите", казва пред Франс прес Диего Моя-Окампос, анализатор от базираната в Лондон организация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit).

Гуайдо бе през 2009 г. сред основателите на партията "Народна воля" и стана едно от основните и действащи лица, след като лидерът и Леополдо Лопес прекара последните години в затвора или под домашен арест по обвинение в подбуждане към насилие при вълната от демонстрации през 2014 г.

На парламентарните избори през 2015 г. Хуан Гуайдо бе избран за депутат от своя роден щат Варгас.

"Не знаех кой е той. Да се надяваме, че няма да ни разочарова", казва 24-годишният Хосе Ернандес, присъствал на една от речите на Гуайдо.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?