Държавният глава:

Хубаво е, че имаме активен главен прокурор, по-хубаво ще е да не е единствен

Президентът се обяви срещу реформите на парче в сигурността

Президентът по време на срещата си с абитуриенти

"Много е хубаво, че имаме толкова активен, компетентен и амбициозен главен прокурор, но още по-хубаво ще бъде, ако не е единственият, а цялата институция е активна, компетентна и си върши добре работата и нацията вижда една институция, която раздава справедливост".

Така президентът Росен Плевнелиев коментира в четвъртък искането на държавното обвинение да бъде свален имунитетът на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Трудно ми е да коментирам тази тема, защото вярвам, че институциите са по-важни, а работещите институции са предпоставка за богата и просперираща нация. Работещи институции означават и работеща прокуратура, която може да се обоснове, която си е свършила добре предварителната работа и която може да обясни на медиите и цялата нация защо върши едно или друго действие. Питайте главния прокурор", заяви Плевнелиев.

Държавният глава призова още да не се правят промени на парче в сектора на сигурността, а да се възприеме интегриран подход.

"Много бих искал, не на парче сега да започнем да местим ГДБОП тук и там, СРС-тата тук и там, други идеи наляво-надясно", каза държавният глава.

Той поиска депутатите да приемат пакета от закони за специалните служби, който влезе в предишния парламент, но не стигна времето да бъде приет.

"Законите могат да бъдат допълнени, променени с ГДБОП, СРС-та и всичко останало", заяви Плевнелиев.

От БСП не крият резервите си към проектозаконите, така че вероятно те ще бъдат ревизирани. На първо време обаче БСП и ДПС вече подготвят промени в промените в Закона за ДАНС, които предвиждат ГДБОП да бъде извадена от МВР и преместена в агенцията.

"Надявам се на интегриран и цялостен подход в сектор "Сигурност". Г-н Йовчев (вътрешният министър Цветлин Йовчев) винаги е защитавал тази теза – не на парче, а интегриран подход. Но ще се радвам на интегриран цялостен подход, не на парче", каза Плевнелиев.

Той не пожела да коментира назначението за вътрешен министър на Цветлин Йовчев, който бе шеф на кабинета му, но напусна по собствено желание, като заяви, че от позицията си на президент не може да дава оценка на никой от министрите.

"Аз вярвам в надграждането, в последователността на усилията. Не вярвам, че всеки нов български политик е толкова велик, че ще свърши цялата работа на нацията, а всичките предишни не стават за нищо", посочи още Плевнелиев.

Той коментира, че в работата си с новото правителство вероятно ще има случаи, в които ще наложи вето на даден закон, вероятно няма и да подпише за един или двама посланици, ако те са принадлежали към Държавна сигурност.

"Вероятно ще имаме спорове по много теми, но аз не се притеснявам от споровете и от противопоставянето. Притеснявам се от тъмни зависимости, неясни приоритети и от размити ангажименти", добави държавният глава.

Плевнелиев поздрави в четвъртък младежи в неравностойно положение, които през тази година са абитуриенти. Под неговата егида тази вечер ще се проведе техният абитуриентски бал в Националния исторически музей.

Споделяне

Още по темата

Още от България