Хубаво е да си премиер, когато е имало пари

За разлика от изявата във фондация "Конрад Аденауер" в Берлин, когато не бе дадена възможност да се задават въпроси, срещата на премиера Бойко Борисов с българската общност бе почти изцяло във формата "въпроси и отговори". Той се срещна със сънародниците в неделя вечер, първия ден от визитата му в Германия, и както сам отбеляза, въпреки натоварената му програма и въпреки, че "не е ял".

Живеещите в Берлин българи показаха, че са наясно с проблемите на своята родина и питаха за колите по тротоарите, за "Топлофикация-София" и състоянието на висшето образование.

Един от първите поставени въпроси бе за реформата в българската администрация. Премиерът отговори, че този процес вече е започнал, но ще е много труден, защото въпросната администрация трудно се променя и е свикнала да работи на принципа "копи-фейст". Борисов отчете, че това създава проблеми при усвояването на европейските фондове.

В отговор на въпрос за развитието на атомната енергетика, той заяви, че България работи по "седми и осми блок" на АЕЦ "Козлодуй", както и по проекта "Белене", където "ще бъде много трудно".

Близо 5 минути премиерът трябваше да спори и с нервна българка, убедена, че "Топлофикация – София" лъже със сметките. Той ѝ обясни, че щом "ползва парно, ще си го плаща и няма да има проблем с "Топлофикация". "Аз си го плащам и няма проблеми", увери я премиерът.

После разказа как навремето като е живял в Банкя е завиждал на столичани за парното. Жената обаче не остана доволна от отговора и упорито искаше да знае на кого да се оплаче. Събралите се обаче бързо ѝ отнеха думата, като една от присъстващите българки я упрекна:"Шматка. К'ви неща пита".

Така се отвори възможност премиерът да говори за многобройните инфраструктурни проекти на правителството. До края на година ще се пуснат магистралите "Люлин" и "Марица". "Общо 62-63 км ще направим", каза той.

Обеща на бургазлийка, живееща в Берлин, да направи за 10 месеца ("почваме като се оправи времето") новия пътен възел на Бургас, както и да се дострои църквата в кв. "Меден рудник". Попита я дали е доволна, отговорът ѝ не се чу, а Борисов продължи да изброява другите проекти в другите градове.

Ръкопляскания на аудиторията предизвика въпрос на друга българка, която попита: "Защо на тротоарите не е предвидено място за пешеходци?". Доскорошният столичен кмет не се смути и отговори, че сега "отвоюваме тротоарите с колчета". После пита "госпожата" за кой квартал става дума и след като чу "Лозенец", ѝ обеща: "Метро ще ти пусна до 2 години".

Това, очевидно не му се стори достатъчно и добави, че "правим римската улица под ларгото".

"Следващия път като доведеш приятелките си от Берлин в древен Рим ще си купувате "Версаче" и "Армани". В Берлин има ли такова нещо, а?", зададе контравъпрос Борисов. За да приключи темата, той обясни, че България е много изостанала, а "45 години сме били назад и леко встрани".

На 40-тата минута от този разговор част от сънародниците решиха да не изчакват края му и се насочиха към специално приготвената шведска маса. Докато се стигне до темата "образование" хората, които бяха наобиколили българският министър-председател, видимо оредяха.

По този въпрос Борисов също обяви, че текат реформи, но и направи няколко "народопсихоложки" заключения за българите. "В България има много мозъци, само дето не можем да ги използваме, тъй като не са свикнали да работят заедно", заяви той. После обясни на студентка, че нейните връстници в България не са по-глупави от нея: "Има толкова умни и толкова отворени (студенти, бел.ред.), че могат да те купят и продадат".

Тя плахо отвърна, че някои от тях все пак се оплакват основно от качеството на юридическото образование и неизучаването на казуси. "А оплакват се – младежта е такава", заяви ѝ Борисов.

"Много на твоите години са вече депутати" в България, каза той на друго младо момиче. Освен това допълни, че повечето от министрите в кабинета му са мениджъри и хора експерти, а партийците са едва двама-трима.

"Така че завършвай и влизай в структурите на младежите (на ГЕРБ, бел.ред.). Дори когато правих партията, викам му на колегата Цветанов - да влизат хора до 40 години. Той ми вика - дай поне за ръководството (да не важи, бел.ред.), че ще изпаднем и аз", разказа Борисов пред видимо оредялата аудитория.

Имаше и въпрос за литература. Сънародничка поиска коментар от премиера за романа "Апостолоф" на Сибиле Левичароф (от български произход, бел.ред.), който бе отличен през 2009 г. на Лайпцигския панаир на книгата. Книгата стана известна с изключително острия си тон към българите и България.

"Аз досега съм изчел много глупости. Проблем е, че ние българите сме много самокритични. Така създаваме лош имидж. А ако се направи един роман за онзи австриец дето изнасилваше децата си? Знаете ли какъв роман ще стане, а след това да им се закачи на австрийците", отговори Борисов.

Той не пропусна БСП и заяви, че сега те се пишат за евросоциалисти, "но навремето като деца са си играели на жмичка в двора на Тодор Живков".

В отговор на друга българка той описа как е протекъл неговия ден преди да пристигне в Германия: "Станах сутринта към седем – седим и нещо, първо с Нанев (Божидар Нанев), после един час ритах топка, след това за МОСВ говорих с Нона Караджова и Дянков, след това записахме едно предаване с Росен Петров, дето ще го излъчат в 17.30, после излетяхме и сега съм с вас", каза Борисов. Той отчете още, че между всички тези неща се е занимавал с инфраструктурните проект и избори редица от тях.

Премиерът даде пример и за класическия си ден, в който вечерта завършва с оперативка около МВР, а "сутрин с дежурния по МВР се чувам, къде е имало изнасилвания и други престъпления".

"Хубаво е да си премиер в тия години, докато е имало пари", каза към края Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България