Художествената академия излиза в дървена ваканция за месец и половина

Художествената академия излиза в дървена ваканция за месец и половина

Художествената академия (НХА) наистина ще затвори врати за около месец и половина, както бе предупредило ръководството ѝ заради невъзможността да си плати отоплението. Това потвърди в неделя министърът на образованието Сергей Игнатов на обществена дискусия за бъдещето на Софийския университет "Св. Климент Охридски", поискана от ректора проф. Иван Илчев, който би тревога за тежкото финансово състояние на най-старото висше учебно заведение у нас. В дискусията участва и финансовият министър Симеон Дянков.

Седем са висшите училища, които имат сериозни финансови проблеми освен Софийския университет - академиите по изкуствата и Минно-геоложкият университет, каза още Игнатов.

Проблемът е, че в НХА през миналата година са били повишени заплатите и затова сега са с недостиг над 140 000 лева, но като общите задължения на учебното заведение са около 500 000 лева, коментира министърът.

Той съобщи, че е поръчал на ръководството на академията да направят план доколко е възможно да се разшири платеният прием и дали е необходимо държавата всяка година със своята издръжка да подкрепя всичките изучавани изкуства. Сергей Игнатов смята, че е разумно да се помисли - "дали може академията да има веднъж на три-четири години нулев прием на студенти, а в останалото време - приемът да е платен".

Опитът показва, че във висшите училища, в които има разделение между академичното и финансовото управление, няма криза, коментира министър Симеон Дянков.

Според него, когато методологията на рейтинговата система на висшите училища бъде приета, дори в началото или в средата на 2011 г., в бюджета ще има "достатъчно гъвкавост", за да се поощрят по-добрите университети.

Сергей Игнатов съобщи, че образователното министерство ще кандидатства до 8 ноември за получаването на около 150 милиона лева от европейски програми за политики във висшето образование. Той уточни, че МОМН ще подаде необходимите документи в Министерството на труда и социалната политика, тъй като образователното министерство е второстепенен разпоредител.

Според министъра голяма част от тези пари ще бъдат спечелени от европейски програми и те ще се използват за изграждане на система за качество във висшето образование, за нови курсове и учебни планове, както и за плащане на студентските стажове.

По отношение на финансовото състояние на СУ министърът каза, че докладът за финансовото състояние на Софийския университет ще бъде подготвен и в него ще има препоръки. Докладът ще бъде връчен на ректора проф. Иван Илчев и ще се огласи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?