Художникът Недко Солаков заплаши с нови разкрития, ако директорката на Квадрат 500 не бъде уволнена

Недко Солаков

Ако директорката на Квадрат 500 не бъде уволнена художникът Недко Солаков, който разкри проблемите в художествената галерия в края на февруари, ще даде пресконференция. Това написа той в своя личен фейсбук-профил в неделя. "Повярвайте ми - на местните decision-makers въобще няма да им харесат темите, които ще бъдат подложени на разчепкване на тази пресконференция", допълва той.

На 24 февруари т.г. стана известно, че над десет творби са били увредени заради авария на климатиците в студените януарски дни и излагане на резки температурни амплитуди. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в Зала 6, най-старите в колекцията. Щетите обаче не се ограничават до тях.

Служителки на галерията, които дадоха гласност на случая, бяха спешно освободени от директорката Слава Иванова. Вината им се състои в това, че са разкрили щетите на художника Недко Солаков, който пък публикува във Фейсбук снимки на облепени в тиксо и хартия картини, пострадали от теча на климатика. Едва след неговата реакция няколко от тях бяха свалени за спешна реставрация.

Слава Иванова пенсионира двете уреднички Искра Захариева и Мария Димитрова заради "нелоялност" и "уронване на престижа и името" на галерията. Както се мотивира Иванова пред Нова тв, нейните служители трябвало да са "лоялни към каузата".

"Директорката на "Квадрат 500" Слава Иванова реши директно да отстрани двете служителки, които ми отвориха очите, за да видя част от безобразията ѝ. Тя е чиновничка, подкрепяна от силата на деня?", написа във Фейсбук Солаков в края на миналата седмица.

Това не е първият случай на саморазправа на Слава Иванова с неудобни служители. Миналата година тя уволни художник с 38 годишен стаж в Националната художествена галерия, "дръзнал" да се изкаже срещу поправките в Закона за паметниците на културата, подкрепяни от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?