mediapool.bg Ти си това, което четеш

Хулиганство е да се пише по Паметника на съветската армия, отсъди ВАС

18:28 | 24 юни 2016 | 19 коментара

Хулиганство и обругаване е да се напишат думите "завоеватели", "окупатори", "70 години подмяна" върху Паметника на Съветската армия. Това реши Върховният административен съд по жалба на потърпевш от полицейски арест, съобщи "Правен свят".

Съдът смята изписаните думи за обидни, а изписването им "с червен спрей и обругаване на Паметника на съветската армия е хулиганско поведение, граничещо с цинизъм и брутално нарушение на правилата на обществения ред, ярка и открита демонстрация на незачитане на определени исторически събития и негативна нагласа в общественото съзнание".

Това определение е подписано от съдиите Виолета Главинова и Еманоил Митев, а съдия Диана Добрева не е била съгласна.

Историята е от 7 септември 2014 година, когато полицейски патрул в столичната Княжевска градина вижда въпросните надписи върху паметника. В близост се намирали трима души – Валентина Маринова, Марта Георгиева и Константин Божилов.

Полицаите са им искали личните карти, няма данни са съпротива, в протокола от обиска им няма данни за намерени спрейове. Обратно, тримата граждани са се оплакали, че полицаите са се държали грубо и са им крещяли обиди. След това са ги арестували.

От тримата само Константин Божилов обжалва заповедта за 24-часовия арест пред Административен съд София-град (АССГ). Съдът решава, че арестът е незаконен, защото Божилов не е задържан в момента на извършване на престъплението. Прокуратурата също е прекратила разследването поради липса на извършено престъпление.

По административното дело обаче прокуратурата решава да защити решението на полицията да арестува тримата и обжалва пред ВАС.

Прокурорът Лидия Ангелова пледира, че арестът е бил основателен, защото Божилов е можел да извърши престъпление и да се укрие, за да избегне наказателно преследване. Тази пледоария е окичена и със следното заключение: "Да се квалифицира вулгаризмът и циничното отношение към паметника, който е свързан с българската история и с историческото минало, като "свобода да изразяваш идеи" е най-малкото неправилна оценка на установената фактическа обстановка и несъобразяване с целта на закона. В този смисъл като е отменил обжалваната заповед, съдът е постановил неправилно и незаконосъобразно решение."

В крайна сметка съдът решава, че Божилов е бил правилно арестуван.

Още по темата
Още от България

Вашата прогноза? Кой ще е новият световен шампион по футбол?