“Хуманитарната помощ” на Запада ще мине за “кръвнина” в Либия

“Хуманитарната помощ” на Запада ще мине за “кръвнина” в Либия

На 22 юни ще бъде обявено споразумение между Асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца в Либия и Международния фонд, създаден през 2005 г. за тяхното подпомагане, заяви в четвъртък представител на Европейската комисия (ЕК). В същото време ЕК се въздържа да потвърди официално информациите от фондация “Кадафи”, че Либия и ЕС са близо до компромис по случая с петте български медицински сестри и палестинския лекар, и това ще бъде обявено в петък едновременно в Брюксел и Триполи.

Междувременно в четвъртък роднини на задържаните вече 8 години в Либия български медици бяха в Брюксел, където се разигра конфуз с отказа им да се срещнат там с българския министър-председател Сергей Станишев.

Споразумението

“Нищо няма да бъде обявено в Брюксел", заяви Кристиане Хохман, говорителка на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, която преди  десетина дни проведе срещи в Триполи заедно с германския външен министър.

Говорителката обясни, че се очаква да бъде обявено споразумение между Асоциацията на семействата на заразените деца и Международния фонд за подпомагане на семействата. "Имаше преговори за осигуряване на подкрепа на семействата на жертвите и за либийското здравеопазване в дългосрочна перспектива", продължи Хохман, но отказа да направи връзка между фонда и осъдените на смърт медици.

Хохман добави, че ЕК и други дарители ще дадат принос в специалния фонд, но отказа да съобщи каквито и да било подробности, предаде АФП, цитирана от БТА.

“Кръвнина” или “хуманитарна помощ”

Междувременно издаваният във Вашингтон всекидневник за външна политика и сигурност World Politics Review съобщи в четвъртък, че либийският върховен съд вероятно ще потвърди смъртните присъди по СПИН делото, но след това  Върховният съдебен съвет на Либия ще вземе политическото решение за освобождаване на медиците срещу изплащане на компенсации, известни в ислямския свят като "кръвнина". Вашингтонското списание отбелязва, че за да не бъдат дразнени българите, компенсациите ще бъдат представени за "хуманитарна помощ" от международната общност за семействата на заразените деца, която ще бъде част от цял пакет за лечение на жертвите на заразата, предаде Kafene.net.

Политическото решение на случая ще позволи на либийския лидер Муамар Кадафи да защити тезата си, че става дума за "международен заговор срещу Либия" и за независимостта на съдебната ѝ система, отбелязва американското списание.

Официално София отказва да изплаща компенсации на семействата на заразените със СПИН деца, защото това би означавало признание, че българските медици са виновни за епидемията.

“Никакви резки движения”

Премиерът Станишев каза, подписването на споразумението в петък е “важна предпоставка за развитието на делото". Той препоръча оттук-нататък да не се правят, "никакви резки движения".

“Не очаквам утре да дойде новина, още по-малко от Брюксел, за това, че ще има решение по делото с петте български медицински сестри и палестинския лидер”, заяви външният министър Ивайло Калфин пред българските медии по повод изявленията на фондация “Кадафи”.

“Преговорите около създаването на такъв фонд (за финансиране на лечението на заразените деца) в последно време са засилени, но не бих казал, че е постигнато споразумение със семействата на децата. Това е решение, което зависи от добрата воля и на двете страни. Има вероятност да се осъществи в близките дни, но не очаквам случаят да приключи утре”, заяви Калфин.

ЕС, според който осъдените са невинни, неведнъж е изразявал несъгласие с шантажа и с изплащане на компенсации на семействата, но подкрепя "специалния фонд за подпомагане", който ще се използва и за безплатно лечение на болните деца. Либия, която иска гаранции, че фондът ще бъде попълван редовно, изглежда е издействала желаните резултати при обиколката из Европа на висш либийски дипломат, който през последните дни посетил Брюксел, Лондон и Париж, посочва АФП, цитирана от БТА.

Второ дело, заведено от мъчител

В четвъртък, докато се чака политическо решение на кризата, либийски съд заведе ново дело за клевета срещу българските медицински сестри по жалба на седми либийски разследващ офицер, съобщи в Триполи адвокат Осман Бизанти. Първото заседание по това дело ще бъде на 27 юни в районния съд в Триполи. Шестимата либийски офицери, чиито граждански искове на обща стойност на около 23 млн. долара бяха отхвърлени преди месец, вече са обжалвали оправдателните присъди на медиците пред Апелативния съд.

Според юристи има вероятност двете дела на мъчителите и заведеното срещу сестрите дело по граждански искове на семейството на две починали от ХИВ-вируса близначки в Бенгази да се превърнат във формална пречка за връщането на медиците в България в случай на благоприятно развитие по СПИН-процеса или след помилване от Висшия съдебен съвет на Либия. Правната спогодба между България и Либия не позволява да бъдат експулсирани лица, срещу които има неприключили съдебни дела, припомниха запознати със случая. Очакванията обаче са, че ако се стигне до договореност между семействата и ЕС, делата по гражданските искове ще бъдат прекратени.

Миналата седмица палестинският лекар, осъден заедно с българките, получи българско гражданство, което му позволява да изтърпи остатъка от своята присъда в България.

Очаква се либийският Върховен съд да се произнесе на 11 юли по стартиралото преди ден дело за обжалване на смъртните присъди.

След кратко свиждане в четвъртък с медицинските сестри в затвора “Джудейда” д-р Здравко Георгиев каза, че случващото се в последните седмици кара петте българки да имат по-голяма надежда за скорошното им освобождаване.

Конфуз със Станишев

Междувременно роднини на осъдените на смърт български медици отказаха среща с премиера Станишев, който е в Брюксел за участие в срещата на върха на ЕС. Роднините, които са в белгийската столица за участие в медийна акция в подкрепа на осъдените медици, казаха на специална пресконференция, че са обидени и че премиерът използва участието си в еврофорума, за да се срещне между другото с тях

"Осем години бяха груби с нас и ние един път ще сме груби с тях", казаха те и допълниха, че разбрали от медиите за планираната среща със Станишев.

“Определено бяхме много изненадани. При положение, че сме искали в България среща с него, която не беше осъществена, вероятно поради негово нежелание, сега бяхме учудени, че точно в Белгия на толкова километри от България той е решил да се срещне с нас”, обясни Полина, дъщеря на Снежана Димитрова.

От своя страна Станишев обясни, че в сряда вечерта му е било съобщено, че роднините са поискали такава среща. Повече подробности за отказа им той не знаел. По-късно премиерът все пак се срещна с част от роднините по време на откриването на новата мисия на България в Брюксел.

Близките на медиците се радваха на вниманието на влиятелни европейски медии, цял ден даваха интервюта и заявиха, че възлагат надежди на европейските институции. Те очакват в петък да бъдат приети от германския канцлер Ангела Меркел и да ѝ връчат хиляди подписи от цял свят за свобода на медиците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?