Хуманитарната помощ не достига до милиони засегнати от бедствия по света

Хуманитарната помощ не достига до милиони засегнати от бедствия по света

Милиони жертви на бедствия и катастрофи са оставени без хуманитарна помощ всяка година, защото средствата не са подходящо насочени. Това се констатира в доклад на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, предаде ДПА.

При някои големи спасителни операции годишно хуманитарната помощ достига до по-малко от половината от засегнатите, се казва в документа.

ООН смята, че през настоящата година спешната хуманитарната помощ е достигнала само до 97 милиона души от 134-те милиона, които се нуждаят от нея. Други организации като Червеният кръст не могат да запълнят оставащата празнина.

В доклада са изброени редица фактори, които пречат на помощта да достигне до нуждаещите се. Маргинализирани групи, като жертви на сексуално насилие, малцинства и мигранти са често пъти пренебрегвани от местните власти. Понякога има и физически препятствия, при които хората трябва да преминават през трудни терени или да преодоляват рискове за сигурността си.

Често пъти хуманитарните групи използват език и комуникационни средства, които остават неразбрани от нуждаещите се хора, като например възрастните или инвалидите, се казва в доклада.

Местни хуманитарни групи са в по-добра позиция, за да предоставят адекватна помощ, се подчертава в доклада.

Дългосрочните кризи представляват допълнителен риск за онези, които са в нужда, защото донорите често пъти не възприемат тези ситуации като спешни.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?