Хуманитарният кораб "Алан Курди" е спасил още 44 мигранти край Либия

Хуманитарният кораб "Алан Курди" е спасил още 44 мигранти край Либия

Хуманитарният кораб "Алан Курди" спаси още 44 мигранти край бреговете на Либия, съобщи германската неправителствена организация "Сий-уоч", цитирана от Франс прес.

Според "Сий-уоч" Малта се е съгласила да приеме мигрантите на своя територия и е изпратила кораб, който да ги превози. Тази информация все още не е потвърдена от малтийските власти.

"46 души, сред които четири жени и три деца", се качиха на борда на "Алан Курди", съобщи "Сий-уоч" в изявлението си.

"Сий-уоч" уточни, че ще предостави част от средствата, събрани в подкрепа на един от нейните капитани - Карола Ракете, срещу която са повдигнати обвинения в Италия, на други организации, които спасяват мигранти, предаде ДПА.

"Сформирахме комисия, защото искаме парите да се използват по най-ефективния възможен начин за спасяване на хора в морето не само от "Сий-уоч", но и навсякъде, където са най-необходими", заяви пред ДПА говорителят на "Сий-уоч" Роберт Нойгебауер.

Комисията се състои от представители на хуманитарни организации и на мрежата Зеебрюке, която работи за спасяването на мигранти в Средиземно море, отбелязва ДПА.

Крайнодясната италианска партия Лига предложи в същото време Италия да увеличи глобите за незаконно акостиране на кораби на италианските пристанища, предаде италианската агенция АНСА.

Досега предвидените в закона долен и горен праг на глобите за подобно нарушение бяха съответно 10 000 и 50 000 евро. Лигата предлага те да станат 150 000 и един милион евро. Италианският вътрешен министър и лидер на Лигата Матео Салвини бе автор на закона за сигурността, с който бяха въведени глобите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа