Хунтата в Мали се съгласи да предаде властта

Военната хунта в Мали, която дойде на власт чрез преврат, обяви план за поетапно връщане към конституционно управление, съобщиха информационните агенции.

Планът предвижда предаване на властта за временен период на Националната асамблея (парламентът) на Мали, след което ще се проведат президентски избори. Условието е обявяването на пълна амнистия за всички участници в преврата.

Съгласието е било подписано от главата на хунтата капитан Амаду Саного и министъра на външните работи на Буркина Фасо Джибрил Басоле, основен посредник в преговорите.

Военният преврат в Мали беше извършен на 22 март 2012 г. Хунтата свали от власт законно избрания президент на страната Амаду Тумани Торе и обяви суспендиране на конституцията.

Превратът беше осъден от Африканския съюз и останалата международна общност, като на Мали бяха наложени икономически санкции.

Като основен мотив за действията си превратаджиите изтъкнаха неспособността на властите да потушат въстанието на туарегите в северната част на страната. Военните обаче също не успяха да се справят с проблема. Туарегите завзеха допълнителни територии, а на 6 април дори обявиха независима държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят