Хвалбите на Тръмп за сделка за 110 млрд. долара с Рияд може да са фалшива новина

Хвалбите на Тръмп за сделка за 110 млрд. долара с Рияд може да са фалшива новина

Водещ американски експерт по Близкия изток, работил за последните 4-ма президенти на САЩ, оспорва твърденията на Белия дом за подписана оръжейна сделка за 110 млрд. долара със Саудитска Арабия, предаде ДПА.

Според Белия дом на срещата между президента Доналд Тръмп и саудитския крал Салман на 20 май в Рияд е била подписана "сделка за почти 110 млрд. долара за повишаване на военните възможности" на арабското кралство.

Но според Брус Ридъл - старши експерт от Института Брукингс - водещ центристки мозъчен тръст във Вашингтон, сделка няма, а новината за нея е фалшива. ДПА отбелязва, че експертът използва въведения от самия Тръмп термин "фалшива новина". Статията на Ридъл е публикувана на сайта на Брукингс.

Като цитира източници от Конгреса и от военната индустрия, Ридъл нарича въпросното споразумение "куп писма за намерения, а не реални сделки". Всички публично оповестени елементи на оръжейната сделка, включително за военноморски фрегати, хеликоптери "Блакхок" и за ПВО система, са били стартирани още при администрацията на Барак Обама - предшественика на Тръмп, или са само прояви на интерес от саудитците, обяснява Ридъл.

Няколко дни след визитата си в Саудитска Арабия Тръмп се похвали в Туитър, че се връща в САЩ "със стотици милиарди долари от Близкия изток, което означава РАБОТНИ МЕСТА, РАБОТНИ МЕСТА, РАБОТНИ МЕСТА".

Ридъл е бивш анализатор на ЦРУ, който беше главен съветник за Близкия изток в Съвета за национална сигурност при Белия дом при всички президенти от последните почти 30 години.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?