Хвалят НСС и му напомнят за подслушването по "Гном"

Национална служба "Сигурност" работи на възможно най-високо ниво, получава всякаква информация от НАТО, заяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов след годишния отчет на контраразузнаването. Запитан как оценява работата на НСС, Борисов заяви: Добре, като изключим "Гном".

Скандалът с подслушването на бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов избухна през 2002 година, но бе напомнен и след отчета на успехите на службата през следващата 2003-та.

Обявявайки курс за евроатлантическа интеграция на специалните ни служби, в същото време НСС подслушваше български гражданин по подозрение в шпионаж "в полза на Великобритания и САЩ".

Особената заслуга на НСС за успешно извършения процес на преструктуриране и преориентиране на дейността с отчитане на новите стратегически направления на националните интереси, свързани с интегрирането в НАТО и Европейския съюз, е подчертал пред офицерите днес и заместник министър-председателят Пламен Панайотов.

Според него службата с успех е поела и важни функции, свързани с изпълнението на Закона за защита на класифицираната информация.

Ръководството на НСС има ясно виждане за приоритетите през 2004 г. и като цяло - за бъдещето на Службата в условията на пълноправно членство на нашата страна в НАТО и ЕС, е посочил още Панайотов. Службата е установила активни връзки и сътрудничество с Органа по сигурността на НАТО и със специални служби на държави-членки на Северноатлантическия съюз, поддържа полезни контакти със специални служби и на други страни.

Добра оценка за работата на НСС, която проучва кандидати за работа с класифицирана информация - национална и натовска, даде и шефката на Държавната комисия по сигурността Цвета Маркова.

Според вицепремиера Панайотов през 2003 г. служителите от всички направления на НСС са работили "усърдно, високо професионално и самоотвержено и са постигнали забележителни резултати във всички направления на своята дейност в една динамична ситуация".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?