Хванати са 14 млн. фалшиви евро, 12 млн. от тях – в язовир край Първомай

Снимка: БГНЕС

Над 13.8 милиона фалшиви евро банкноти и техни заготовки са разкрити край Първомай при акция на прокуратурата, МВР и ДАНС. Това бе обявено във вторник на пресконференция в Пловдив с личното участие на главния прокурор Сотир Цацаров редом с пловдивски прокурори.

До акцията се е стигнало след подаден до ДАНС сигнал за подготвена сделка за закупуване на голямо количество фалшиви банкноти с номинал 500 евро.

При акцията се намерени 1017 нарязани банкноти от 500 евро на стойност 558 500 евро, както 405 листа с ненарязани банкноти на стойност 1.25 млн. евро.

Отделно властите са открили огромно количество ненарязани банкноти на стойност 12 милиона евро във водите на язовир Мечка. Банкнотите са били потопени, за да бъдат състарени.

Арестувани са трима души. В дома на единия от тях е открито и голямо количество оръжие и боеприпаси - 14 ловни карабини и автомати. Те били откраднати през 2014 г. от магазин в Хасково. В дома на заподозряния били открити още фалшиви банкноти и 3.2 кг марихуана.

"Въпросният задържан е направил пълни самопризнания и е посочил мястото, където са били укрити фалшивите евро в язовира", каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от БТА.

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров иззетите неистинските парични знаци са с изключително високо качество и пребиваването им във водата, ги е направило от нови в употребявани.

"Това е едно от най-крупните количества фалшиви евро, установявани някога", каза главният прокурор.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?