Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Хващаме го на гонката, прибираш колата, взимаш книжката, няма каране

"Ефектът ще е поразителен... Като напълним двора на жандармерията с ферарита и поршета"

5 коментара
Хващаме го на гонката, прибираш колата, взимаш книжката, няма каране

Драстично ново законодателство, което да позволява властите да конфискуват временно колите на безразсъдните шофьори, както и да им отнемат книжките. Това е бил фокусът на заседанието на Министерския съвет (МС) в сряда, става ясно от частичната стенограма, публикувана от правителствената информационна служба.

За радикалните мерки настоява лично премиерът Бойко Борисов, ангажирайки с изготвянето им правосъдния министър Христо Иванов и заместник вътрешния министър Филип Гунев. Срокът проектът да бъде обмислен и изготвен е до понеделник.

"Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може! Явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата, не работи. Вече започвам да се замислям дали да правим нови булеварди, дали да правим магистрали. Както ги пуснем – отидат и се преследват, карат нагло, брутално. Всяка сутрин помитат мантинелите. Виждате всеки ден – хиляди, хиляди километри подменихме мантинели и няма спирка. Чисто нови слагаме, на другата сутрин на пет места на Южната дъга – смазани", анонсира идеите си за по-работеща демокрация министър-председателят.

Следва уточнение, че въпреки очакваните критики, той е готов лично да защитава бъдещия законопроект от парламентарната трибуна, защото "демокрацията е и за тези, които биват газени, и за тях има демокрация".

"Не може като държава да си позволяваме десет хиляди инвалиди на година и хиляда убити. Всяка година! Десет хиляди инвалиди означава без ръка, без крак, трайно нетрудоспособни, които отиват при Калфин веднага, а преди това минават през здравеопазването и поне по 100-200 хиляди е лечението на един така тежко пострадал човек. Пази Боже! Хиляда убити! Сложете петчленно семейство, след това месеци наред не работят. Коя икономика и държава ще издържи всяка година на това нещо?! След като няма и не искат, законът трябва да бъде категоричен. Поне аз така мисля. Нека ме оборят и който ме обори да си носи отговорност след това. Не може да го хващаш без книжка и да не му се конфискува колата и то за една година", възмущава се Борисов.

Планът на премиера е всеки заловен по време на незаконна гонка автомобил да бъде прибиран за една година на служебния паркинг на жандармерията, като престоят му да се заплаща от санкционирания собственик.

"Като е взел на баща си колата, баща му няма да кара и ще плаща за паркинг"

"Като е взел на баща си колата, баща му няма да кара една година и ще плаща за паркинг, паркингът на Жандармерията е голям, там ще ги събираме. Хващаме го на гонката, прибираш колата за една година, взимаш книжката, няма каране! Това трябва да напишете в закона, веднага! В момента както се хваща – полицай, прокурор наблюдаващ, ако трябва, говорете със съдиите – дежурен съдия, прибираш колата. Затова моля и Христо Иванов да го види. И трябва държавата да стъпи – за алкохол, за каране без книжка, за тези гонки – прибираш колата веднага и след това тежки глоби и всичко останало. Това не направите ли, считайте, че всичко друго е палиативно", убеден е той.

Тук обаче вицепремиерът по икономическата политика Томислав Дончев изказва плахото си опасение, че една подобна мярка може да бъде атакувана пред Конституционния съд като противоречаща на основния закон. Затова и той предлага властите просто да свалят регистрационните номера на заловените по време на гонка коли.

Предложението му обаче веднага е шкартирано от Борисов със забележката, че "като му свалиш номерата, той ще кара без номера – моторите ги карат без номера, Дончев, тях не ги интересува това".

"Те и конституционните съдии имат деца и те имат семейства и те гледат какво става. Като падне текстът – да се оправят други. Аз казвам как може единствено. В момента не се ли стъпи с такъв тежък рестриктивен закон – няма оправяне. Не може МВР да ми дава справка, че от една седмица проверка три хиляди души карат без книжка! Това означава, че са триста хиляди, сигурно, които карат без книжка, щом само проверените са три хиляди или хиляда", продължава да развива тезата си премиерът.

Така стига и до решение на предполагаемия юридически проблем – временното отнемане на автомобили няма да бъде квалифицирано като "конфискация": "Няма конфискация, защо да е конфискация?! Прибира му я на платен паркинг държавата, защото той с това нещо иска да убива хора. Как Конституцията ни ще забранява или ще толерира някой или нещо такова? Нека да каже академик Воденичаров. Може ли да имаме Конституция, която да толерира убиването на хора, на мирни граждани?"

"Абсолютно сте прав и ще имате обществена подкрепа", своевременно отговоря шефът на БАН Стефан Воденичаров, който е и съветник на министър-председателя.

"Не обществена подкрепа на мен – на теб, на всеки може да се случи всеки миг"

"Не обществена подкрепа на мен – на теб, на всеки може да се случи всеки миг. Нали гледате сутрин. Те се подиграват със сега действащите закони. Гледам говорителката на полицията, излиза и казва какво не може, това така..., законът..., ще му сложат фиш..., той еди какво си. И ние дигаме ръце и викаме – той законът е такъв. Влизате, при всички депутати отивате, при всички парламентарни групи, обяснявате и ако има против... Христо, моля те", обръща се Борисов към правосъдния министър.

Неговият отговор също не закъснява: "Господин премиер, безусловно. Уверен съм, че ще намерим правно-техническата форма, в която да се случи това." Според Иванов "конституцията не е проблем, просто се намира решение".

"Ще работим, ще докладваме в максимално бързи срокове и ще задвижим точно, както Вие казвате. Трябва да е ясно, че за този тип поведение закон има и той трябва да е жесток. Има също така хора, които организират тези гонки и за които също трябва да се предвиди специфична форма на отговорност. Така че ще работим и ще докладваме", добавя правосъдният министър.

"Да го видите, да го огледате, защото това не може да продължава. Поне мен ме вбесява. И нощно време като засвирят гуми по кварталите и хората не могат да спят... С добро правихме, правихме – не става. След като не става – слагаме този драстичен закон и го приключваме. И тогава вече полицията като отиде вечерта и загради гонката, като приберем 6-7 поршета и БМВ-та на паркинга, да видим другата вечер с какво ще се гонят. С пет операции ще приключим с колите. На жандармерията паркингът е голям, задължаваме ги да плащат наем за колите, да ги пази. За алкохол – след като пиеш и излизаш да караш, ти го правиш с ясното съзнание, че отиваш да трепеш хора. Толкоз! След като близките те виждат, че пиеш и те пускат, какво да направим ние?! На всяко кьоше да сложа полицай?! Всеки вика: тук да сложат легнал полицай. Като сложим легнал полицай, намаляваме средната скорост за движение в града с 15-20 километра, стават задръствания. Да дойдат да ни сложат светофар – добре, ще сложим светофар, но колкото повече светофари, толкова повече задръствания. Каране без шофьорска книжка... Молбата ми към Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи – подгответе такъв закон с тези ясни правила. Ако парламентът го приеме – добре. Ако излязат и кажат – ние това не го одобряваме, съвестта ми е чиста, че съм направил всичко възможно това да го прекратя", заключва с държавнически плам Борисов.

В разгорещения дебат се включва и вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева, която дава за пример санкционната политика във Финландия, където била наложена глоба от 58 000 евро на човек, превишил разрешената скорост. Следва кратко обсъждане на законовите модели в Швейцария, Холандия и САЩ, след което Борисов обобщава, че "войната в Афганистан е с по-малко жертви годишно от това, което се случва в България".

"Седнете, напишете го! Меги, включете се всички! Всеки, който знае нещо и може"

"Седнете, напишете го! Меги, включете се всички! Всеки, който знае нещо и може. При Гунев е, включете се. Христо Иванов още един път го моля, защото цялостната ни съдебна реформа са включително и тези неща. Защото те са елементите или инструментите на полицията, на прокурора, на съдията. Дай му право – съдията удря с чукчето, дежурен съдия, веднага, и решава проблема, едноинстанционно. Просто помислете. Кара го полицаят с колата, гонката снимана, всичко – или пиян, или еди какъв си. В съседните държави е така. Минавали сте през Сърбия, през Хърватия, веднага те спира и те води при съдията. Спира те, колата… Ама няма: "Отивам на почивка!" Докато не платиш – няма пускане. Ако не, съдията те съди, ще те заключи. Сърбите са го направили, ние защо да не го направим, като виждаме, че има този проблем. Видно е", продължава мисълта си премиерът, обръщайки се към финансовият министър с въпрос колко плаща социалното ведомство за инвалидни пенсии.

"Милиард и шестстотин милиона", отговаря Владислав Горанов, което провокира нов гневен изблик от страна на Борисов.

"Милиард и шестстотин милиона от данъците даваме за тези пенсии, защото те са реално от данъците, на година, и си ги произвеждаме непрекъснато. Кой е виновен за това? Изключвам чисто човешката трагедия и всичко. Чисто икономически го погледнете, финанси, социални, икономика и здраве – милиард и шестстотин милиона лева за пенсии, за помощи. Плюс, ако Москов ни направи една справка от катастрофите – лечението за годината колко пари е, ще видите, че ще излезе чудовищна сума, за която цялото общество си бърка в джобовете и плаща. На всеки може да се случи, но ние не може да толерираме това със закони, които позволяват да караш пиян или не те санкционират ефективно, по-точно, или без книжка можеш да излизаш да караш или можеш да си нарушаваш скоростта както си искаш. Как българите, като излязат на Запад, спазват всеки знак и всяка скорост, не смее да превиши никъде?! Защо? Защото знае, че санкцията идва веднага. А тук – щяла да те снима камера, фиш ще дойде след един месец, той е забравил да плати, замине... Това трябва да направите. Изведете го двете министерства като ключова част на реформата. Онова е голямото – конституцията, а това е същността и животът, самият живот, реалността на живота. Другото ще дава резултати десетилетия след това, което правим. А това ще даде резултат на другия ден, след като се публикува законът. Ще дадем инструмент на полицая, прокурора и съдията да го упражнят и ефектът ще е поразителен. Като напълним двора на Жандармерията с ферарита и поршета...", обобщава премиерът и закрива заседанието.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Yana
  #5

  Може Борисов да се изразява като дюлгерин, но в случая е брутално прав. Прав е да се възмущава от броя загинали по пътищата, защото те наистина са много и е прав да настоява за драконовски мерки, защото те наистина сработват. Поне в Европа сработват. Западноевропейците не спазват правилата, защото са по-висока класа хора, а защото ще си изпатят здравата, ако не го направят! И тук трябва категорично да стане това, за да изчезне това чувство за безнаказаност.

 2. Entdecken
  #4

  И тази работа ще стане като онази с камерите на пътната полиция - Да ама не! Или като цирка с горещите точки от мвминалата седмица - много ни е компететен премиера - нема що! Все такива си избира нашенеца - я от Правец, я от Банкя и т.н. Нема ли накрая да избере народа някой цивилизован дето знае поне един чужд език, че аман от прости тикви в Министерски съвет !

 3. Коментарът е изтрит в 08:06 на 01 октомври 2015 от автора.
  #3
 4. BLM
  #2

  Спирането на кола, мотоциклет, ... от движение не е конфискация. Ако таксите за охраняван паркинг не се заплатят, тогава МПС се конфискува и продава на търг.

 5. Honest John
  #1

  Аз също имам предложение. Променете закона, така че видео заснемането на нарушение от всеки да бъде доказателство. Вкарвайте в затвора всеки полицай взел подкуп и му отнемайте право на държавна служба доживотно. Сложете камери по бус лентите и всеки който шофира по тях да плаща солени глоби (освен в покови часове както е в Европа). Пълна лустрация на всички съпричастни към ДС както и към техните роднини по златна линия, да нямат право да заемат държавен пост. Стиска ли ви? Днес автомобил на Министерство на правосъдието без включени светлини си пореше по бус лентата както си иска. Спазвайте законите вие, за да ги спазваме и ние. НЕ ВИ СТИСКА ОБАЧЕ! ТОВА Е!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.