HVB Bank Biochim е новото име на банка Биохим

HVB Bank Biochim ("Ейч Ви Би Банк Биохим") е новото име на банка Биохим. Името на четвъртата по активи финансова институция в България бе сменено на редовното годишно акционерно събрание в сряда.

Според Петер Харолд, изпълнителен директор на HVB Bank Biochim, новото име и лого отбелязват края на интеграционния процес на банка Биохим в групата на "Банк Аустрия Кредитанщалт" (ВА-СА) и HVB Group ("Ейч Ви Би Груп"). Подобна промяна на името и логото банковата група е осъществила скоро и в Хърватия, където дъщерната банка на BA-CA "Сплитска банка" в края на интеграционния процес е приела името HVB Splitska Banka ("Ейч Ви Би Сплитска Банка"). Такава е политиката на основния акционер и в останалите държави в Централна и Източна Европа.

В наредбите на БНБ няма забрана име на банка да бъде изписано изцяло на латиница, уточниха от управление "Банков надзор", цитирани от БТА.

Освен промяна в името, общото събрание днес е одобрило и промени в надзорния съвет на HVB Bank Biochim. Регина Прехофер, член на управителния съвет на BA-CA, в чийто ресор влиза Централна и Източна Европа, Ралф Циманек, ръководител операции в ЦИЕ и Волфганг Хелпа, заместник-генерален директор за Югоизточна Европа са одобрени за нови членове на надзорния съвет. Те ще заемат местата на Фридрих Кадрноска, Волфганг Халер и Вили Хеметсбергер. Антон Кнет остава председател на надзорния съвет, а останалите членове в него са Харалд Нограсек, Хайнц Майдлингер и Волфганг Еделмюлер.

Цялата печалба на HVB Bank Biochim се реинвестира в банката. Печалбата преди данъчно облагане за 2003 г. е 22.36 млн.лв., а след облагане - 16.22 млн. Общото събрание е одобрило годишния отчет за 2003 г. и доклада на одиторската компания на банката.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?