Хвостохранилища изливат цианиди във води и почви

Фирма наказана месечно да плаща 442 лв. глоба, екоминистърът ще решава за санкциите

Повечето проверки са извършени от МОСВ. Екоминистърът посети на място в края на февруари замърсените реки Юговска и Чепеларска, сн. БГНЕС

Стари и действащи рудници, хвостохранилища и шламохранилища замърсяват околната среда с изхвърляните свои отпадни води, които съдържат наднормени количества олово, цинк, кадмий, манган, алуминий и други опасни цианиди, които замърсяват водите и почвите. Сред нарушителите са както частни компании като "Горубсо Кърджали" и "Брикел", така и държавните "Мини Марица Изток". Това е установила назначената от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка на тези съоръжения, съобщиха от държавното обвинение в сряда.

Инспекцията бе възложена на министрите на околната среда и на енергетиката през март, след като реките Юговска и Чепеларска бяха замърсени с цианиди 20 пъти над нормата от добивното предприятие "Лъки Инвест". По случая прокуратурата повдигна обвинения на 84-годишния управител на предприятието Любен Васев и на отговорника на хвостохранилището на дружеството 55-годишният Румен Караисенов.

Сега от прокуратурата обявиха, че са били извършени 91 проверки на 75 обекта - хвостохранилища, рудници, шламохранилища и др. Енергийното ведомство е открило десет нарушения, ековедомството – 33. В инспекциите обаче са съставени само три акта за установяване на административни нарушения. Една едно е наказателното постановление, с което на фирмата "Хемус-М" АД е наложена месечна санкция от 442.05 лв., информират от прокуратурата.

Тя обаче допълва, че от предоставените документи е видно, че предстоят още санкции. На екоминистъра е възложено да прецени необходимостта от налагането на наказания.

В обобщаващия документ, предоставен от екоминистерството на ВАП, са описани редица случаи на неспазване на стандартите за качеството на околната среда около проверените обекти.

Установено е превишаване на нормите по цинк, мед, манган, желязо и алуминий от "Горубсо- Кърджали" АД, както и двете хвостохранилища на "Обогатителна фабрика", гр. Кърджали. Регистрирано е превишено изтичане на манган в реките Реджепа и Тарла дере, и превишаване по цинк в р. Циганска. В р. Соколица е установено наднормено количество манган, алуминий и електропроводимост, изтекли от депото "Насипище Медникарово" на държавните Мини "Марица Изток" в град Раднево.

Друго депо на държавното въгледобивно дружество - "Обединени северни насипища", е отговорно за превишаване по показател манган, желязо, алуминий в яз. "Пет могили" и в яз. "Гипсово". Във водоема "Пет могили" е открит наднормен живак, в р. Овчарица – над допустимото количество желязо, манган и алуминий, които също са причинени от "Мини Марица Изток".

Шламохранилището на ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово е отговорно пък за нарушаване на стандартите за качество по активна реакция pH и електропроводимост.

Сега екоминистърът трябва да реши как да санкционира дружествата, които стопанисват тези съоръжения..

Извършени от Министерството на околната среда и водите проверки на ликвидираните рудници "Саже" в хасковското село Сърница и "Звездел" в едноименното крумовградско село са установили ниска стойност за активна реакция pH и много високи стойности, превишаващи многократно стандартите за качество по показатели електропроводимост, кадмий, олово, никел, цинк, мед, желязо, манган и алуминий. И двата обекта са без оператор и данните за тях са изпратени на окръжните прокуратури на Хасково и Кърджали. Те трябва да установят дали областните управители са изпълнили задълженията си съгласно Закона за подземните богатства, според които те трябва да имат собствен контрол над закритите минни съоръжения.

Прокуратурата също така е сезирала екоминистъра да прецени дали трябва да се промени Наредбата за стандарти за качество на околната среда за приоритетни вещества и някои други замърсители и необходимо ли е да се налагат освен санкции и принудителни административни мерки при установени нарушения.

От ековедомството са казали, че вече се работи по този въпрос.

Споделяне

Още от България