“Хюлет Пакард” напусна БАИТ

"Хюлет Пакард -България" оттегля членството си от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), съобщи в сряда генералният директор на фирмата Саша Безуханова.

Мотивите за това решение са, че през последната половин година браншовата организацция тенденциозно е уронвала престижа на “Хюлет Пакард” в България.

БАИТ обслужва частни корпоративни интереси и спира влизането на чужди инвеститори в българския ИТ-сектор, коментира Безуханова.

Асоциацията се обяви срещу правителственото решение да подпомогне обучението на служителите от глобалния център за дистанционни услуги на “Хюлет Пакард”, като отпусне 2,4 млн. лв. Парите обаче не можели да бъдат усвоени, заради липсата на подкрепа.

В центъра работят близо 500 души и до края на годината служителите ще достигнат хиляда, съобщи директорът на компанията.

От БАИТ веднага отговориха на обвинението, като заявиха, че Саша Безуханова е аргументирала оттеглянето с “необосновани нападки към най-голямата браншова организация в сектора”.

“Отнасяме се с разбиране и към необходимостта Саша Безуханова да оправдае по някакъв начин факта, че управляваното от нея представителство не е получило отпусната от държавата помощ в размер на 2,4 млн. лв.”, но според ръководството от БАИТ парите не са били усвоени, защото “Хюлет Пакард”  не са съумели да представят необходимите документи в заложения срок, които да докажат направените от фирмата разходи.

От асоциацията били против отпусната помощ, защото се нарушавалит принципите на конкуренцията в бранша. Пресилено било да се твърди, че БАИТ като браншова организация може да влияе върху политиката на държавните ведомства.

Споделяне

Още от България